Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Wist je dat margarine voor het eerst voorkwam in de tijd van Napoleon III? De keizer beloofde een prijs aan degene die een goedkoop en lang houdbaar spijsvet kon ontwikkelen. Wat daaruit voorkwam was margarine, een term die ‘vette parels’ betekende. De eerste margarine bestond uit dierlijke vetten, maar tegenwoordig is margarine een van de gezondste voedingsmiddel die je kan krijgen omdat het op plantaardige basis gefabriceerd wordt.
Margarine wordt uit plantaardige oliën gemaakt zoals zonnebloemen, maïs, koolzaad of palmvruchten. Omdat olie het basismiddel is, komen er veel gezonde voedingsstoffen in voor zoals vitamine E. Ook vitamine A en D worden toegevoegd tijdens het proces. Tegenwoordig vind je margarines met extra plantensterolen om je cholesterol in bedwang te houden. Plantensterolen zijn goede, onverzadigde vetzuren die je voordelig zijn voor je bloedsomploop.
Gewone (room)boter bevat dan weer veel verzadigde vetten die slecht zijn voor je bloedsomloop. 100 gram boter bevat wel 51 gram verzadigd vet. De vijand van je hart en bloedvaten dus. Roomboter bevat ook veel minder vitamine D dan margarine. Boter wordt vooral gemaakt van dierlijke vetten (uit het vet van dieren, zoals koeien, kippen en wild) dus is dit niet geschikt voor wie een vegetarische levensstijl heeft.
Sowieso is plantaardig voedsel gezonder en dit geldt ook voor smeervetten. Je haalt dus beter je vetten uit vette vis, plantaardige olie en noten. Deze vetten heeft je lichaam nodig om energie te produceren zodat jij de dag kan doorkomen.
Ook margarine kan gebruikt worden om te bakken en braden, zonder de extra vetten van gewone bakboter. Andere vetten die onder de noemer onverzadigde vetten vallen zijn olijf-, vis- en lijnzaadolie. Niet alleen zijn deze vetten gezond om mee te bakken, ze bevatten extra omega 3 en 6 die ook essentieel zijn voor je lichaam. Tip: verkies Becel margarine boven de olijf-, vis- of lijnzaadolie, want deze bevat 3 X meer omega 3.
Ook kinderen hebben genoeg goede vetten nodig voor hun ontwikkeling. Daarom is het belangrijk om steeds hun boterhammen te besmeren met bv. margarine. Margarine bevat goede vetten die de gezondheid van je kind kunnen bevorderen.
Kinderen hebben zo’n 10-15 gram smeervet nodig per dag. Voor volwassenen wordt aangeraden om ongeveer 5 gram margarine te smeren (of een mespuntje) per boterham om de dagelijkse hoeveelheid van 30 gram per dag niet te overschrijden.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon