Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wanneer je matras vernieuwen?

Olivier
6 min read

Je hebt al jaren dezelfde matras en je vraagt je waarschijnlijk af wanneer het tijd is om jouw matras te vernieuwen. Al enige tijd merk je dat het matras wat minder lekker begint te liggen. Een matras vernieuwen lijkt de enige optie te zijn. Wij hebben een overzicht gemaakt van signalen dat jouw matras aan vervanging toe is. Benieuwd wat wij je hierover kunnen adviseren? Lees dan snel verder.

Waar hangt de levensduur van een matras precies van af?

Voordat we dieper ingaan op het moment dat jouw matras vervangen moet worden, kijken we eerst naar de soorten matrassen en hun levensduur. Want hier zit direct ook het advies in verwerkt dat je helpt om een matras te kopen met garantie op een lange levensduur.

Een standaard polyether matras zal aanzienlijk sneller verslijten dan andere types matras. Doordat het schuim maar een beperkte levensduur heeft , kan je van een polyether matras geen lang en comfortabel leven verwachten.

Bij koudschuim matrassen komen er grote kwaliteitsverschillen voor. Een standaard koudschuim matras zal ook behoorlijk snel verslijten, terwijl een hoogwaardige koudschuim matras nauwelijks moet onderdoen voor een latex matras. We spreken dan wel over koudschuim matrassen met minimaal een soortelijk gewicht van 55 kg. Naast de duurzaamheid is nog een belangrijk verschil tussen koudschuim matrassen en polyether matrassen: vochtregulatie. Door de open celstructuur van koudschuim is dit een super belangrijk voordeel tov polyether matrassen.

Een natuurlatexmatras volgt het best de contouren van je bedbodem. Deze matras is opgebouwd uit latexschuim (latex wordt gewonnen van de melk van de kokosboom), indien er minstens 85 % van die melk in het schuim zit spreken we van natuurlatex.  Synthetische latex matrassen scoren minder goed op gebied van verluchting en veerkracht. De kwaliteit van de gebruikte materialen is van erg groot belang voor de levensduur.

De pocketverenmatras is opgebouwd uit springveren in zakjes die onafhankelijk bewegen, en biedt een erg hoog ventilerend en anti transpirerend vermogen.  Duurzaam én hygiënisch dus. Maar belangrijk bij een pocketverenmatras is welke materialen gebruikt zijn ter afdekking van de veren. Dit kan bestaan uit polyetherschuim, koudschuim, traagschuim of latex. Het is logisch dat de levensduur van de matras mee afhangt van de levensduur van het gebruikte afdekmateriaal. Hoe beter dit materiaal, hoe duurder meestal de pocketverenmatras, en hoe langer de levensduur.

Omdat een traagschuimmatras zich aanpast aan de lichaams- en omgevingstemperatuur én ze druk verlagend werkt, garandeert ook deze matras een lang en comfortabel slaapcomfort.  Echter, traagschuim heeft ook belangrijke nadelen: de meeste traagschuimen zijn temperatuurgevoelig: in de winter gaan ze héél veel harder zijn dan in de zomer. En een traagschuimmatras scoort slecht op vochtregulatie. En is daarom niet aan te raden voor mensen die veel transpireren.

De vochtigheid in de slaapkamer is een bepalende factor voor de levensduur van de matras. Een kamer waar constant een hoge luchtvochtigheid is, zal de levensduur van de matras allerminst verlengen. Het is daarom belangrijk een kamer regelmatig te luchten. Dit zorgt ervoor dat er minder vocht in het matras blijft hangen waardoor de matras langer meegaat.

Tenslotte is het gewicht waarmee een matras belast wordt een belangrijke factor. Hoe meer gewicht er op de matras rust, hoe sneller een matras zal slijten. Daarom is het aan te raden meer te investeren in een matras wanneer er ook meer gewicht op een matras rust.

Verleng de levensduur van een matras

Je kunt zelf stappen ondernemen om de levensduur van een matras te verlengen. Ten eerste is het regelmatig omkeren van een matras een uitstekende manier om een matras minder te belasten.

Ten tweede kan het leven van een matras verlengd worden door een topper op de matras te leggen. Een topper vermindert de hoeveelheid vocht dat het matras weet te bereiken, waardoor het ook in vochtige kamers een langere levensduur ten goede komt.

Geef ten derde ook aandacht aan de kwaliteit van de bodem van je matras. Een lattenbodem of netvering moet in goede staat zijn. Indien dit niet het geval is, kunnen er al snel putten in je nieuwe matras ontstaan. Een bodem heeft een levensduur van gemiddeld 15 tot 20 jaar.

Wanneer vervang je een matras?

Een matras is aan vernieuwing toe wanneer kuilen in het matras zichtbaar worden terwijl die niet wordt belast. Deze kuilen kunnen vervolgens ook voor rugpijn zorgen, wat een ander signaal van een versleten matras is.

Is jouw matras al meer dan tien jaar oud? Dan zal het waarschijnlijk al enige tijd toe zijn aan vervanging. De matras verliest, mogelijk ongemerkt, veerkracht.

Bovendien is de huisstofmijt behoorlijk actief in de slaapkamer. Uitwerpselen van de huisstofmijt zijn ongemerkt achtergelaten in de kern van de matras (tenzij de matrastijk of de matrasbeschermer behandeld was tegen huisstofmijt) en hebben er een hygiënisch slagveld van gemaakt.

Houd er rekening mee dat de technologie en de gebruikte materialen bij de productie van matrassen niet meer te vergelijken is met die van pakweg 10 jaar geleden.  Deze evoluties komen niet alleen tegemoet aan de noden van ons verschillend slaapcomfort, maar zeer zeker ook de hygiëne.

Je bed en met uitbreiding je matras is wellicht het meest gebruikte meubilair in je woning.  Kies en investeer dus met kennis van zaken!

Tijd voor een nieuwe matras?

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…