Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen bij ongewenst urineverlies: stap voor stap

4 min read

Moet je soms zo dringend plassen dat je het toilet niet meer op tijd bereikt? En ben je bang dat je urine zal verliezen telkens wanneer je moet niezen of hoesten? Dan zit je niet alleen met die angst: maar liefst één op de vier mannen ouder dan veertig jaar heeft te maken met ongewenst urineverlies. Het is een vervelende kwaal, maar gelukkig zijn er stappen die je kan ondernemen om het probleem te beperken.

Blijf voldoende drinken

Het is voor veel mensen een natuurlijke reflex wanneer ze geconfronteerd worden met ongewild urineverlies: minder drinken, zodat je minder moet plassen – en het risico op een ‘ongelukje’ dus kleiner wordt. Dit is echter geen goede reactie. Minder drinken kan voor uitdrogingsverschijnselen zorgen, met als gevolg dat je urine geconcentreerder wordt. Dit kan blaasinfecties uitlokken. Wat je eventueel wel kunt doen, is minder drinken voor het slapengaan, zodat je ‘s nachts niet te vaak moet opstaan.

Train je blaas en je bekkenbodemspieren

Dankzij bekkenbodemtherapie kan je de spieren rondom de urinebuis en de blaas verstevigen, en dus de controle over je blaas vergroten. Dit kan je doen door dagelijks een aantal eenvoudige oefeningen uit te voeren. Train je bekkenbodemspieren op kracht door dagelijks je spieren een aantal keer kort na elkaar samen te trekken, zo’n twee seconden, en ze vervolgens weer te ontspannen. Bouw uithoudingsvermogen op door je spieren langer samen te trekken, zo’n 10 seconden, en ze dan te ontspannen. Na een aantal weken zal je al een duidelijk resultaat kunnen waarnemen.

Stop met roken

Roken heeft heel wat negatieve effecten op ons lichaam, en dat geldt ook voor onze blaas. Zo kan tabak bepaalde aandoeningen aan de urinewegen verergeren. Bovendien hebben rokers vaak last van een akelige rokershoest. Veelvuldig hoesten belast onze bekkenbodemspieren, en dat is niet handig wanneer je ongewenst urineverlies wil tegengaan.

Ontspan

Wist je dat stress- of inspanningsincontinentie de vaakst voorkomende vorm van ongecontroleerd urineverlies is? Maar liefst 30 tot 50% van alle klachten over ongewenst urineverlies bij vrouwen zijn te wijten aan stress. Het gaat hier echter niet om psychische stress, maar om lichamelijke stress. Wanneer je een grote inspanning levert (denk maar aan lopen, iets optillen of zelfs een bevalling), komt er namelijk te veel druk op de blaas, waardoor urineverlies optreedt.

Mate is het sleutelwoord

Bepaalde stoffen zoals cafeïne, alcohol en kunstmatige zoetstoffen verhogen je drang om naar het toilet te gaan. Deze stoffen werken namelijk vochtafdrijvend: het hormoon dat er normaal gesproken voor zorgt dat vocht in ons lichaam wordt opgehouden, wordt hierdoor afgeremd.  Hierdoor wordt meer vocht afgescheiden via de urine. Dit betekent natuurlijk niet dat je als een monnik moet gaan leven en niet meer van het leven mag genieten, maar probeer de inname van dit soort vochtafdrijvende stoffen toch te matigen.

Gamma aan producten

Daarnaast is er ook een uitgebreid aan producten op de markt, die je helpen het hoofd te bieden aan urineverlies. Vraag hier een gratis TENA Men-proefpakket aan en ontdek welk product jou het nodige comfort en zelfvertrouwen biedt.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…