Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De rol van de prostaat bij ongewenst urineverlies bij mannen

4 min read

Ongewenst urineverlies kan door heel wat verschillende factoren uitgelokt worden.

  • Lichamelijke stress
  • Verzwakking van de bekkenbodemspieren
  • Blaasinfectie
  • Zwangerschap

Bij mannen ligt de oorzaak van het probleem soms bij de prostaat. Maar wat hebben de twee nu precies met elkaar te maken?

De rol van de prostaat

De belangrijkste taak van de prostaat is het produceren van een soort vloeistof die zich samen met sperma vermengt tot semen. De prostaat speelt dus een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van de man. Het orgaan bevindt zich tussen de blaas en de penis, en weegt bij mannen tussen de 20 en de 30 jaar zo’n 18 gram.

Gevolgen van een te grote prostaat

De prostaat is een orgaan dat blijft groeien naarmate je ouder wordt, dit onder invloed van hormonale veranderingen. Hoeveel het orgaan precies groeit, hangt af van persoon tot persoon.

Een te sterke prostaatgroei kan echter wel problemen veroorzaken. Doordat het orgaan zowel naar binnen als naar buiten toe groeit, sluit de prostaat zich nauwer rond de plasbuis, waardoor die onder druk begint te staan. Dat zorgt er dan weer voor dat je last krijgt van pijn, dat je moeite hebt bij het plassen of dat je blaasontstekingen krijgt.

Ook ongewenst urineverlies kan te wijten zijn aan een te grote prostaat. In sommige gevallen kan het zelfs een symptoom zijn van prostaatkanker.

Indien je last hebt van nadruppelen of wat meer ongewenst urineverlies ga je best voor de zekerheid eens bij je huisarts langs. Hij of zij kan dan de precieze oorzaak vaststellen en met jou de beste behandelingsmogelijkheden bespreken.

Mogelijke behandelingen

Een behandeling is niet altijd noodzakelijk. Indien het om een goedaardige prostaatvergroting gaat, volstaan enkele simpele oefeningen vaak.

Daarnaast wordt patiënten ook aangeraden zittend te plassen, en voor het slapengaan minder te drinken.

Ook het dragen van een absorberend broekje of inlegkruisje kan voor een ‘veiliger’ gevoel zorgen. Zo heeft TENA nu bijvoorbeeld een volledig gamma voor mannen op de markt gebracht. Vraag hier een gratis testpakket aan.

Medicatie

Indien de klachten te erg zijn, wordt medicatie voorgeschreven of kiest men voor een operatie.

Er bestaan twee soorten medicijnen die voorgeschreven worden bij prostaatproblemen.

  • Enerzijds heb je alfablokkers, die de blaashals ontspannen, waardoor plasklachten afnemen.
  • Daarnaast heb je ook 5-alfa-reductaseremmers. Deze zorgen ervoor dat de prostaat afneemt in grootte.

Beide medicijnen kunnen ook met elkaar gecombineerd worden voor een optimaal resultaat.

Operatie

Indien medicijnen niet voldoende helpen, kan geopteerd worden voor een operatie. Tijdens deze ingreep wordt een deel van de prostaat operatief verwijderd, zodat de plasbuis minder onder druk komt te staan en opnieuw normaal kan functioneren.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…