Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 feiten en fabels over ongewenst urineverlies

4 min read

Hoewel 1 op de 3 vrouwen boven de 35 jaar en 1 op de 4 mannen boven de 40 jaar last heeft van ongewenst urineverlies, blijft er toch nog een taboesfeer rond het hele onderwerp hangen. Dat is ook te wijten aan het feit dat er heel wat fabels in verband met ongewenst urineverlies de ronde doen. Wij helpen in dit artikel alvast een paar van die fabels de wereld uit.

Fabel: Ongewenst urineverlies is een permanente aandoening

Ongewenst urineverlies is niet altijd permanent. De aandoening kan door bepaalde factoren uitgelokt of verergerd worden. Denk maar aan stressincontinentie, waarbij je door grote lichamelijke inspanningen last krijgt van ongewenst urineverlies. Door deze factoren weg te nemen, kan het probleem al gedeeltelijk opgelost worden. Bovendien zijn er andere zaken waarop je kan letten die ervoor zullen zorgen dat de symptomen verlicht worden. Zo kan je bekkenbodemoefeningen doen voor meer controle over je blaas, en kan je je eet- en drinkgewoonten aanpassen.

Feit: Minderen met alcohol en cafeïne kan helpen

Zowel alcohol als cafeïne werkt vochtafdrijvend. Beiden hebben een invloed op het hormoon dat er normaal gezien voor zorgt dat vocht door ons lichaam opgenomen wordt. Bij het drinken van alcohol en cafeïne wordt het vocht dus vaker afgescheiden via onze urine, en moeten we meer naar het toilet. Je alcoholgebruik en cafeïne-inname matigen kan de problematiek van het ongewenst urineverlies deels oplossen, omdat je minder de drang zal hebben steeds te moeten plassen.

Fabel: Iedereen ziet dat je incontinentiemateriaal draagt

Er is vandaag gelukkig modern incontinentiemateriaal op de markt dat heel dun is, goed absorbeert en ongewenste geurtjes neutraliseert. Bovendien is het totaal niet zichtbaar. Zo heeft TENA nu een aantal producten speciaal voor mannen ontwikkeld. Ze bieden onder andere vochtabsorberende broekjes en inlegverbanden aan. Ben je nog niet helemaal zeker welk product het best bij jou past? Dan kan je gratis hun Keep Control-proefpakket uitproberen. Je zal al gauw merken dat je opnieuw zorgeloos zal kunnen bewegen, en je je zelfvertrouwen terugwint.

Feit: Ongewenst urineverlies komt vaker voor dan je denkt

Zoals eerder aangehaald, hebben miljoenen mensen te maken met ongewenst urineverlies. Het gaat dus niet alleen om vrouwen en oudere mensen; ook mannen van middelbare leeftijd kunnen ermee geconfronteerd worden. Gelukkig kan het probleem grotendeels aangepakt worden door een paar eenvoudige stappen te ondernemen, zoals we hierboven al beschreven hebben.

Fabel: Minder water drinken helpt

Veel mensen hebben de reflex om minder water te drinken wanneer ze geconfronteerd worden met ongewenst urineverlies. Ze denken dat ze hierdoor minder naar het toilet moeten gaan. Dat is echter geen goed idee. Door onvoldoende te drinken, kan je lichaam uitdrogingsverschijnselen beginnen vertonen. Bovendien verhoogt een vochttekort het risico op allerlei blaasinfecties. Het is dus belangrijk om zeker voldoende water te blijven drinken.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…