Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

WEEK VAN DE DIËTIST 4 diëtisten over hun beroep en hun ideale laatste avondmaal

Lisa Piotti
7 min read

Diëten zijn niet meer weg te denken uit onze samenleving. Of je nu wil afvallen of aankomen, vaak is het handig om je hierin te laten begeleiden. Deze week is het dan ook Week van de Diëtist. Wij vroegen aan vier diëtisten wat gezond eten voor hen inhoudt, waarom ze diëtist zijn geworden, en hoe hun ideale laatste avondmaal eruit ziet.

Hella Van Laer – diëtiste en voedingswetenschapper, holistische voeding

Wat houdt gezond eten voor jou in?

‘Gezond eten is in de eerste plaats lekker, voedzaam én voldoende vullend. Op die manier kan je je focussen op positieve zaken en hunker je al een pak minder naar die ongezonde, hapklare (troep) voeding. Als je je fysiek vult en alle nodige voedzame stoffen binnen krijgt – zowel de macro- als de micronutriënten – voel je je ook al gewoon beter, zowel fysiek als mentaal. En ook dan heb je minder die hunker naar ongezondere voeding.’

Waarom besloot je om diëtist te worden?

‘Na mijn middelbare studies wilde ik geneeskunde gaan studeren. Maar tijdens mijn uitwisselingsprogramma in de U.S.A. ben ik enorm in voeding geïnteresseerd geraakt. Ik moest en zou aan de K.U. Leuven gaan studeren, dus ik ben bij de richting licentiaat voedings- en dieetleer uitgekomen. Een groot voordeel: we werden er zeer kritisch gevormd.’

Hoe ziet jouw ideale laatste avondmaal eruit?

‘Ik vind ‘gezond’ eten ook gewoon heel lekker. Een heerlijke salade eten vind ik zeker geen opgave. Bij mijn allerlaatst avondmaaltijd mag dit misschien wel afgerond worden met een lekker dessertje. Af en toe eens bewust genieten van iets ongezonder moet zeker kunnen. Dus eerst een lekkere salade met als dessert nadien een moelleux waar de warme chocolade komt uitgelopen. Heerlijk!’

Michaël Sels – diëtist en chef

Wat houdt gezond eten voor jou in?

‘Méér Méér, méér,… Kies voor meer goede dingen op je bord, en dan beloof ik je, de rest volgt vanzelf!’

Waarom besloot je om diëtist te worden?

‘Tijdens mijn tijd als student aan de hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge ben ik geboeid geraakt in wat voeding met ons lijf kan doen. Dat is niet enkel proeven, verwennen en genieten, maar ook vormen, energie geven en ontwikkelen.’

Hoe ziet jouw ideale laatste avondmaal eruit?

‘Als laatste avondmaal zou ik ongetwijfeld kiezen voor Franse bouillabaise met rouille.’

Sanne Mouha – diëtiste en voedingswetenschapper, oncologische diëtiek

Wat houdt gezond eten voor jou in?

‘Gezond eten is voor mij de balans tussen typische gezonde gerechten en bewust ongezond. Groenten, fruit, peulvruchten zijn voor mij vaste waarden, maar net zo goed een stuk chocolade (pure chocolade met amandel, heerlijk) of een glas wijn. Alleen zal ik automatisch voor dat stuk fruit kiezen en voor dat stuk chocolade enkel als ik er echt zin in heb. Verder zijn rustig eten, regelmaat en genieten echt key points.’

Waarom besloot je om diëtist te worden?

‘Mijn oma’s en mama hebben mij de liefde voor gezond koken meegegeven, mijn opa’s en papa de liefde voor eten. Mijn opaatje had kanker waardoor ik enorm gepassioneerd raakte door klinische voeding en de relatie tussen voeding en ziekte. Bovendien was ik zelf als kind al bezig met te lezen wat er in producten zat. Dit allemaal samen deed mij de knoop doorhakken.’

Hoe ziet jouw ideale laatste avondmaal eruit?

‘Als het echt mijn laatste avondmaal is, kies ik als voorgerecht pomme moscovite en een glas champagne. Als hoofdgerecht kreeft belle-vue, met frietjes en mayonaise. Daarbij een slaatje van gepelde tomaten met balsamico azijn en een lauwwarme salade van gegrilde groenten en noten. Als dessert graag smurfentaart – Limburgers snappen mij – en een heerlijke verse koffie. De rekening stuur ik naar gezond.be? ;)’

Christine Tobback – diëtiste, sportvoeding, voedselintoleranties en pseudo allergieën

Wat houdt gezond eten voor jou in?

‘Gezond eten is eten dat je niet moe of futloos maakt. Dat niet te veel of te weinig suikers bevat en voldoende niet-verwarmde vetstoffen. Het is zo kleurrijk mogelijk, wat betekent variatie binnen een maaltijd. Een stapje verder is het feit dat gezond eten voor iedereen anders is, gezien voedselovergevoeligheden soms de kop op steken tijdens stress of infectie periodes of hormonale schommelingen. Dan kunnen enkele voedingsaanpassingen veel betekenen om niet vermoeid te geraken of last te krijgen van ontstekingen. Gezonde voeding kan op zulke momenten ook ongezond worden bij gevoelige personen. Deze triggers herkennen maakt dus ook deel uit van een gezond voedingsplan.’

Waarom besloot je diëtist te worden?

‘Zelf had ik te maken met eetbuien in mijn puberteit, waardoor mijn gewicht sterk kon schommelen. Hierdoor groeide mijn interesse voor voeding. Al 40 jaar blijft mijn gewicht nu stabiel Een tweede reden is dat ik tien jaar niet geslapen heb van de darmproblemen van mijn kinderen. Alle onderzoeken wezen telkens op het feit dat er niks aan de hand was? Daarom ben ik me gaan specialiseren in voedsel intoleranties en allergieën waar ondertussen zovelen mee te maken krijgen.’

Hoe ziet jouw ideale laatste avondmaal eruit?

‘Vis, vlees, kip, een eitje of een vegetarisch alternatief, steeds gecombineerd met zetmeelrijke voedingsmiddelen zoals aardappelen, rijst of pasta. En nog een scheutje olie zoals bij de mediterraanse keuken om darmfermentaties, allergieën en bloedsuikerschommelingen te onderdrukken.’

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…