Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Week van het Hart: belang van preventie in de strijd tegen de belangrijkste doodsoorzaak in België

Lore
3 min read

Elke dag overlijden er in België nog steeds meer dan 100 mensen aan cardio-cerebrovasculaire aandoeningen. Hartinfarct is doodsoorzaak nummer 1, daarna volgen herseninfarct (cerebrovasculair accident) en perifeer vaatlijden (van de onderste ledematen). Al deze aandoeningen worden veroorzaakt door een geleidelijke verstopping van de slagaders. En hoewel er een aantal risicofactoren zijn waarop we geen vat hebben (leeftijd, geslacht, persoonlijke/familiale voorgeschiedenis), zijn er een aantal andere risicofactoren (roken, overgewicht, weinig lichaamsbeweging) die wel gecontroleerd kunnen worden om de kans op die aandoeningen te verkleinen. 

In aanloop naar Wereld Hart Dag op 29 september organiseert de Belgische Cardiologische Liga daarom de Week van het Hart, een nationale sensibiliseringsactie rond preventie van hart- en vaatziekten bij het grote publiek. Ontdek hieronder welke maatregelen jij kan nemen om je risico op cardio-cerebrovasculaire aandoeningen te verminderen. 

7 preventieadviezen voor cardio-cerebrovasculaire aandoeningen

Bloeddruk meten

Het is van belang om je bloeddruk binnen de aanbevolen waarden te houden, namelijk 140/90 mmHg. Er is sprake van hoge bloeddruk indien een van die twee waarden of beide hoger zijn dan 140 of 90. Om de diagnose te stellen zijn herhaalde metingen nodigen.

Cholesterolgehalte (LDL) kennen

Niet alleen is het belangrijk om je cholesterolgehalte te kennen, maar ook om het binnen de aanbevolen waarden te houden:

  • Gering of matig cardiovasculair risico: < 115 mg/dl.
  • Hoog cardiovasculair risico: < 100 mg/dl.
  • Hartpatiënt: < 70 mg/dl.

Bloedsuikergehalte meten

En ook in dit geval maatregelen nemen als die hoger is dan de aanbevolen waarden.

Gezond en gevarieerd eten

Geef voorrang aan fruit, groenten, granen, peulvruchten, vis en schaaldieren en vermijd vlees, boter, sauzen, zoetigheden en gebak, kant-en-klare gerechten… 

Een gezond lichaamsgewicht behouden

Je BMI berekenen en buikomtrek meten kan je helpen om te bepalen of je een gezond gewicht hebt.

Je BMI bereken je door je Gewicht (kg) te delen door je Lengte (meter) in het kwadraat. Een normaal gewicht komt overeen met een BMI tussen 20 en 25; tussen 25 en 30 is er sprake van overgewicht; boven 30 zwaarlijvigheid. 

Er is sprake van zwaarlijvigheid wanneer de buikomtrek groter is dan 80 cm bij vrouwen en 94 cm bij mannen.

Elke dag bewegen en een sport beoefenen

Probeer elke dag voldoende te bewegen. Met 5 dagen per week 30 minuten matige lichaamsbeweging verklein je al het risico op cardio-cerebrovasculaire aandoeningen.

Niet roken

Stoppen met roken verkleint meteen de risico’s van een hartaandoening en een cerebrovasculair accident. Roken blijft namelijk de grootste risicofactor. Stoppen met roken is dan ook een absolute must! Raadpleeg uw huisarts voor een diagnose en voor professionele hulp om te stoppen met roken.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…