De Croo: ‘Time-out van een week. Met deze cijfers kan je niet versoepelen’
Volgens premier Alexander De Croo is de onzekerheid rond de varianten van het coronavirus te groot om vandaag tot versoepelingen van de coronamaatregelen over...
Inhoud
Een goede looptechniek wordt door beginnende hardlopers vaak onderschat. Toch is het belangrijk om een goede techniek toe te passen. Door een goede techniek toe te passen verbruik je minder energie tijdens het hardlopen. Ondanks dat je minder energie verbruikt verbrand je wel meer kcal. Dit komt doordat je lichaam stabieler aan het lopen is. Als je geen constante techniek en snelheid gebruikt verbrand je veel minder kcal terwijl het meer energie van je lichaam kost. Het is dus belangrijk om gewoon een goede looptechniek te gebruiken. Nog een reden om een goede looptechniek toe te passen is het voorkomen van blessures. Door verkeerd te lopen heb je sneller last van overbelastingblessures. Vooral beginners lopen een groot risico op overbelastingblessures.
Tijdens de basis van het lopen heb je eigenlijk twee fases namelijk de steunfase en zweeffase. De steunfase bestaat uit het landen op de voeten en het weer afzetten van de voeten tijdens het lopen. Zodra je land wordt er een soort energie in de pezen en spieren opgeslagen die gebruikt wordt om je weer af te zetten. Het is belangrijk om bij het landen en afzetten je voet en enkel niet te ver te laten doorzaken. Laat je enkel dus niet helemaal zakken om met zogenaamd extra energie weer af te zetten. Als je dit doet dan loop je een groot risico op sportblessures aan o.a. de enkel en de voet. Als je een lange afstand gaat lopen dan is het slim om te landen op je hakken in plaats van op je voeten. Je houdt een constante snelheid dan langer vol.
De zweeffase begint zodra je loskomt van de vloer en tot het moment dat je weer bijna op de grond land tijdens het lopen. Het is belangrijk om bij de zweeffase te letten op je knieën. Tijdens het zweven mag je de knieën niet te hoog houden en ook je onderbeen mag niet te hoog komen. Het is belangrijk om je beweging te ondersteunen met de rest van je lichaam. Denk hierbij aan de beweging van je armen en schouders. Hou ze tijdens het lopen ontspannen en niet te gespannen.
We zijn het al eerder dat het handig is om de rest van je lichaam tijdens het lopen ontspannen te houden. Als je lichaam teveel verkrampt dan kan dit extra energie kosten. Probeer je romp en hoofd zo rechtop mogelijk te houden tijdens het lopen. Beginners hebben vaak de neiging om naar voren te buigen, maar probeer dit zoveel mogelijk te voorkomen. Zorg tevens voor lekkere losse schouders zodat je niet te gespannen met je schouders omhoog loopt. Probeer je voeten tevens niet teveel naar binnen of naar buiten neer te zetten tijdens het landen. Loop altijd met je voeten in de looprichting om overbelastingblessures te voorkomen. De laatste tip voor de rest van het lichaam is om je heupen tijdens het lopen zoveel mogelijk recht te houden. Iedere heupbeweging kost extra onnodige energie.
Volgens premier Alexander De Croo is de onzekerheid rond de varianten van het coronavirus te groot om vandaag tot versoepelingen van de coronamaatregelen over...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon