Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo gezond zijn cranberry’s

Olivier
5 min read

Cranberry’s zijn enorm gezonde vruchtjes. Niet alleen vanwege de vitamine C die ze bevatten, maar ook door hun hoge antioxidantwaarde. Qua antioxidanten verslaan cranberry’s met gemak broccoli, appels, rode druiven, frambozen en aardbeien.

Wil jij weten welke gezondheidsvoordelen cranberry’s je dankzij deze antioxidanten en andere voedingsstoffen te bieden hebben? In dit artikel hebben we een aantal verrassende voorbeelden voor je op een rij gezet.

1. Goed voor hart en bloedvaten

Aandoeningen aan hart- en bloedvaten komen wereldwijd vaak voor. Het is zelfs een van de meest voorkomende doodsoorzaken. Cranberry’s kunnen helpen om het risico op deze aandoeningen te verkleinen. Dit gezondheidsvoordeel is grotendeels te danken aan de antioxidanten die erin zitten, waaronder quercetine.

Uit onderzoeken is gebleken dat cranberrysap en -extracten het risico op hart- en vaatziektes op de volgende manieren kunnen verkleinen:

  • Het verlagen van het LDL cholesterol en het beschermen tegen de oxidatie hiervan. Een hoog LDL cholesterol en de oxidatie van LDL cholesterol kunnen het risico op hart- en vaatziektes vergroten.
  • Het verhogen van het HDL cholesterol, wat een beschermende factor is als het om hart- en vaatziektes gaat.
  • Het verlagen van de bloeddruk.
  • Het soepel houden van de aders.

2. Gezond gebit en tandvlees

Cranberry’s bevatten een antioxidant die helpt om je gebit schoon te houden. Deze antioxidant zorgt er namelijk voor dat bacteriën zich niet aan je tanden kunnen hechten. Dit helpt om tandplak en tandvleesproblemen te voorkomen.

3. Rijk aan mineralen

Cranberry’s zijn ook een goede bron van mineralen, die allemaal hun eigen gezondheidsvoordelen met zich meebrengen. Ze bevatten onder andere:

  • IJzer: Speelt een belangrijke rol bij je stofwisseling en het zuurstoftransport in je lichaam.
  • Magnesium: Is cruciaal voor gezonde botten en spieren. Is daarnaast ook nodig voor de overdracht van zenuwprikkels en een goede werking van meer dan 300 enzymen.
  • Kalium: Helpt bij het voorkomen van een verhoogde bloeddruk en draagt bij aan een gezonde vochtbalans. Speelt daarnaast ook een rol bij het geleiden van zenuwprikkels.
  • Koper: Heb je nodig voor de vorming van bind- en botweefsel. Is daarnaast ook belangrijk voor een sterk immuunsysteem en een gezonde bloedstolling.
  • Mangaan: Is nodig voor het aanmaken van diverse enzymen en voor de energiestofwisseling van koolhydraten, cholesterol en aminozuren. Helpt bovendien om je lichaamscellen te beschermen tegen oxidatieve stress.

4. Past goed in een afslankdieet

Cranberry’s zijn een goed tussendoortje als je op een gezonde manier wilt afvallen. Ze zijn namelijk zeer voedzaam, maar bevatten niet erg veel calorieën. Bovendien bevatten ze een goede hoeveelheid vezels. Vezels helpen je om minder te eten doordat ze ervoor zorgen dat je jezelf verzadigd voelt. Hierdoor wordt het afvallen makkelijker.

Een gezonder lichaam met cranberry’s

Zoals je hebt kunnen lezen, kunnen cranberry’s je helpen om je lichaam gezond te houden. Ze dragen onder andere bij aan je mondhygiëne, een gezond gewicht en het voorkomen van hart- en vaatziektes.

Verse cranberry’s zijn niet altijd makkelijk te vinden in de winkels. Bevroren en gedroogde cranberry’s zijn wel heel het jaar door goed verkrijgbaar. Controleer bij gedroogde cranberry’s wel even de ingrediëntenlijst, deze zijn namelijk vaak gesuikerd.

Bronnen: Ruel G, Pomerleau S, Couture P, Lemieux S, Lamarche B, Couillard C, Br J Nutr, 2008. Dohadwala MM, Holbrook M, Hamburg NM, Shenouda SM, Chung WB, Titas M, Kluge MA, Wang N, Palmisano J, Milbury PE, Blumberg JB, Vita JA, Am J Clin Nutr, 2011. Basu A, Betts NM, Ortiz J, Simmons B, Wu M, Lyons TJ, Nutr Res, 2011.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…