Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

1 op de 5 kinderen kampt met eczeem

Elise
8 min read

Preventieve huidverzorging helpt frequentie opstoten terugbrengen.

Steeds meer kinderen hebben last van atopisch eczeem, een jeukende huidaandoening die heel belastend kan zijn. Dermatoloog Thomas Maselis: "Net zoals het aantal allergiepatiënten stijgt, zie ik ook steeds meer mensen met atopisch eczeem. In plaats van de aandoening na te hollen door enkel opstoten te behandelen met o.a. cortisone, proberen we nu opflakkeringen voor te zijn door preventief de gevoelige huid te behandelen en hydrateren." Een aanpak die werkt en die Bayer graag ondersteunt met tips voor atopische patiënten.

Atopisch eczeem, een stijgende tendens

Er bestaan verschillende soorten eczeem, waarvan de lichte tot matige variant of de 'atopische dermatitis' de meest voorkomende is. Vandaag kampt in ons land 20% van de kinderen en 3% van de volwassenen met deze chronische ontsteking van de huid die gepaard gaat met veel jeuk en vaak ook een rode, schilferige huid.

Dr. Thomas Maselis: "Vergeleken met 10 jaar geleden, krijgen we meer patiënten die last hebben van atopisch eczeem. Kinderen met eczeem hebben trouwens ook meer kans om later astma of hooikoorts te ontwikkelen. De precieze oorzaak is nog onbekend, maar het gaat om een combinatie van factoren waarbij erfelijke aanleg een duidelijke rol speelt. Bij atopische patiënten werkt de beschermlaag van de huid niet goed – je kan het vergelijken met dakpannen die niet mooi aansluiten. Dit bovenste laagje van de opperhuid droogt uit en laat te veel water verdampen uit de opperhuid. Ook laat de beschadigde opperhuid irriterende stoffen en allergenen door – denk aan huisstof, pollen, katten- en hondenhaar… – waardoor ontsteking en jeuk ontstaan. Bacteriën, zoals stafylokokken, spelen ook een belangrijke rol. Op de plaatsen van eczeem zien we een duidelijke toename van deze bacteriën."

Vooral jonge kinderen hebben last van atopisch eczeem. Bij baby's van 5 à 6 maanden begint de aandoening meestal in het gezicht om, bij kruipleeftijd, te verschuiven naar de huidplooien (binnenkant ellenbogen, knieholtes). Rond 4 à 5 jaar wordt de opperhuid iets dikker en verminderen de klachten vaak. Ook in de puberteit, als de eigen hormoonproductie op gang komt en de patiënt veel huidsmeer produceert, wordt de huid continu gehydrateerd en verbeteren de eczeemvlekken. Ongeveer 10% blijft na de puberteit nog last hebben van atopische dermatitis.

Verschuiving naar proactieve behandeling

Atopisch eczeem verloopt onvoorspelbaar, waarbij rustigere periodes afwisselen met pieken waarin patiënten veel last hebben. Dr. Maselis: "Dé basisbehandeling is hydrateren. Want een droge huid kan eczeem uitlokken of verergeren. In die zin zien we een verschuiving in de manier van behandelen. We proberen nu de typische opstoten voor te zijn door proactief de huid soepel en zacht te houden en ondertussen een verzorgende crème te gebruiken zonder dat de eczeemopstoot er is. Dat kan door te hydrateren met moderne crèmes en onderhoudszalven te smeren op eczeemgevoelige plaatsen. Uit onderzoek blijkt dat patiënten minder medicatie nodig hebben als ze preventief smeren dan als ze een opflakkering krijgen en die moeten laten behandelen, vaak met cortisone. Wel komen hiervoor steeds meer alternatieven op de markt: zalven die de ontstekingsreactie van eczeem iets trager remmen maar geen corticosteroïden bevatten en minder neveneffecten uitlokken."

10 tips voor een atopische huid

Een atopische huid verzorgen, doe je op twee manieren: enerzijds je huid zo weinig mogelijk irriteren en anderzijds je huid zo veel mogelijk beschermen door te hydrateren. Samen met dermatoloog Maselis reikt Bayer, producent van het Bepanthen-gamma, 10 gouden tips aan:

  1. Hoe raar het ook klinkt, water droogt de opperhuid uit. Vermijd dus lange, warme baden en kies voor korte, lauwe douches. Laat je ook niet verleiden om jeuk te verzachten met een koud washandje, dat zorgt misschien tijdelijk voor een comfortabel gevoel maar maakt je huid alleen nog droger.
  2. Vermijd je huid droog te wrijven, ga voor zachtjes deppen.
  3. Klassieke zepen tasten het dunne beschermlaagje van je huid aan. Gebruik dus liever speciale douche- of badolieom je te wassen.
  4. Gebruik dagelijks een goede hydraterende crème. Blijf smeren, ook als je huid er goed uitziet.
  5. Probeer krabben te vermijden en ban zo veel mogelijk stress, zodat je niet in de vicieuze cirkel van 'stress, krabben en nog meer last' terechtkomt.
  6. Vermijd ruwe kleding, genre wol, en kies voor zachte, huidvriendelijke stoffen zoals katoen.
  7. Spoel je na het sporten meteen kort af om te vermijden dat zweet gaat prikken.
  8. Let op de luchtvochtigheid binnenshuis, zeker in de winter wanneer atopische patiënten meer last hebben van droge lucht.
  9. De invloed van licht en zon verbetert vaak atopie maar let op te hoge temperaturen en bescherm altijd je huid.
  10. Win tijdig advies in. Soms zijn opstoten niet te vermijden en moet je ze efficiënt behandelen. Je dermatoloog bekijkt of cortisone-houdende medicijnen nodig zijn en bespreekt de behandeling.

Bayer-behandelingen van lichte tot matige eczeem

Dr. Maselis ziet in zijn praktijk steeds meer mensen met atopisch eczeem. In 75% van de gevallen gaat het om een lichte tot matige variant, wat maakt dat een behandeling met producten die cortisone bevatten niet altijd nodig is. Verder blijkt dat een goede hydratatie van de gevoelige huid een belangrijke rol speelt in het terugdringen van de frequentie van de opstoten van eczeem. 

Bayer heeft een complementair productgamma ontwikkeld voor een optimale verzorging van lichte tot matige eczeem:

Bij opstoten:

Bepanthen® Anti-jeuk Crème[1] verlicht roodheid en jeuk veroorzaakt door occasionele huidirritaties zoals eczeem, droogheid en allergische reacties. Dankzij zijn meervoudige werking helpt Bepanthen Anti-jeuk Crème de beschadigde huidbarrière te herstellen en verlicht ze de jeuk.

De crème heeft een aangename, niet-vette structuur en wrijft gemakkelijk uit. Het is klinisch bewezen dat ze bijdraagt tot de hydratatie en het herstel van de beschadigde huidbarrière dankzij:

–       Dexpanthenol en glycerine (hydraterende bestanddelen).

–       De lamellaire lipidentechnologie (vetachtige bestanddelen waarvan de structuur lijkt op lipiden van de huid) die de huidbarrière versterkt en het binnendringen van irriterende stoffen voorkomt.

–       De crème bevat geen cortisone, parfum, parabenen of andere bewaarmiddelen, waardoor ze heel goed verdragen wordt door het hele gezin: kinderen, volwassenen, zuigelingen, zwangere vrouwen, …

In februari 2017 werd Bepanthen® Anti-jeuk Crème door een onafhankelijk panel van 5.000 Belgische consumenten verkozen tot 'Gekozen product van het jaar' in de categorie huidverzorging. De beoordeling gebeurde op basis van drie criteria: innovatie, aantrekkelijkheid en aankoopintentie.

Dagelijkse verzorging:

BepanthenSensi® Daily Care[2]geeft een nieuwe dimensie aan de bescherming van de gevoelige huid. Het is een niet-vette, intensief hydraterende crème die de huid een dagelijkse complete bescherming biedt. BepanthenSensi® helpt bij het versterken van de natuurlijke afweer van de huid en om de huid soepel, gezond en beschermd te houden. Er werd aangetoond dat bij dagelijks gebruik van de formule van BepanthenSensi® de periode tussen opstoten met 3 maanden verlengd kan worden [3].

De unieke formule van BepanthenSensi® beschermt, versterkt en hydrateert dankzij:

–       Prebiotica die de huidflora onderhoudt. Een gezonde huidflora is essentieel voor de natuurlijke barrièrefunctie van de huid.

–       De lamellaire lipidentechnologie, die de lipidenhuishouding in balans brengt door de huid te verrijken met lipiden om zo vochtverlies te helpen voorkomen en de huidbarrière te beschermen.

–       Natuurlijke oliën (olijfolie, limnanthes olie en duindoornbesolie), die de huid soepel houden.

–       Dexpanthenol, die bijdraagt tot het herstel en de hydratatie van de huid.

BepanthenSensi® wordt goed verdragen door de gevoelige huid: een hypoallergene formule, zonder parfum, parabenen of andere bewaarmiddelen. 

[1] Bepanthen® Anti-jeuk Crème is een medisch hulpmiddel. Verkrijgbaar in de apotheek. Tubes van 20g en 50g.

[2] Cosmeticum. Verkrijgbaar in de apotheek en in de parafarmacie. Tube van 150ml.

[3] Klinisch getest onder pediatrisch toezicht bij 108 baby's.

Door Elise

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…