Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 feiten en fabels over eieren

4 min read

De meesten onder ons lusten wel eens graag een eitje. Maar wat weet jij juist over het bewaren en eten van eieren? Wij zetten enkele feiten en fabels voor je op een rijtje. 

1.    Bruine eieren zijn gezonder dan witte eieren

Fabel

Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat een bruin ei gezonder is dan een wit ei. Dat is niet het geval. De kleur van de schaal heeft geen invloed op de kwaliteit en de samenstelling van het ei. Of een ei wit of bruin is, hangt simpelweg af van het kippenras. Een kip met witte oorlellen legt namelijk witte eieren, een kip met rode oorlellen legt bruine eieren. 

2.    Je kan controleren of een ei nog vers is door het in water te leggen

Feit

Er bestaan een paar simpele trucjes waarmee je kan checken of een ei nog vers is. Eén daarvan is de drijftest. Elk ei heeft namelijk een soort luchtkussentje tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. Hoe ouder het ei, hoe groter de hoeveelheid lucht. Om te testen of je ei vers is, kan je het dus in een glas water met wat zout leggen. Blijft het ei drijven, dan is het niet meer vers. Zinkt het naar de bodem, dan is het kakelvers. Bij een vers ei is het eiwit ook steviger dus als je ermee schudt, mag je vrijwel niets horen bewegen.

3.    Eieren zijn slecht voor je cholesterolgehalte

Fabel

Velen denken dat eieren slecht zijn voor de cholesterol, maar dat klopt niet. Eieren bevatten voornamelijk goede cholesterol, ook wel HLD-cholesterol genoemd. Natuurlijk is het niet gezond als je te veel eieren eet, maar dat is bij de meeste voedingsmiddelen zo. Zorg ervoor dat je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt en let daarbij ook op met voedingsmiddelen die te veel verzadigde vetten bevatten, zoals volvette kazen of zoete gebakjes.

4.    Eigeel is ongezond

Fabel

De eierdooier, het eigeel, wordt vaak gezien als het ongezondste deel van het ei. Nochtans is de eierdooier een goede bron van kalk, ijzer, zink en de vitaminen B6 en B12. Daarnaast bevatten dooiers ook omega-3 vetzuren en antioxidanten. Er is dus geen reden om eierdooiers links te laten liggen.

5.    Je bewaart eieren het best in de koelkast

Feit

Eieren bewaar je thuis best in de koelkast, ook al staan ze in de supermarkt vaak niet in de koelafdeling. De eieren blijven langer vers als je ze koel en droog bewaart. De koude temperatuur zorgt er namelijk voor dat de groei van bacteriën wordt afgeremd. Tip: bewaar je eieren in het doosje, zo drogen ze minder vlug uit.

6.    Als je een ei laat vallen, kan je het gemakkelijk opruimen door er zout over te strooien

Feit

Grijp niet meteen naar het keukenpapier als je per ongeluk een ei op de grond hebt laten vallen. Strooi er veel zout over in de plaats en laat het tien tot vijftien minuten zitten. Het zout zal het ei doen stollen en zo kan je het nadien gemakkelijker opruimen. 

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…