Buitenschoolse activiteiten: strenger voor -12-jarigen, soepeler voor +12-jarigen
Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Dat meldt VRT NWS. Die zouden mogen blijven doorgaan, maar worden...
Inhoud
De meesten onder ons lusten wel eens graag een eitje. Maar wat weet jij juist over het bewaren en eten van eieren? Wij zetten enkele feiten en fabels voor je op een rijtje.
Sommige mensen zijn ervan overtuigd dat een bruin ei gezonder is dan een wit ei. Dat is niet het geval. De kleur van de schaal heeft geen invloed op de kwaliteit en de samenstelling van het ei. Of een ei wit of bruin is, hangt simpelweg af van het kippenras. Een kip met witte oorlellen legt namelijk witte eieren, een kip met rode oorlellen legt bruine eieren.
Er bestaan een paar simpele trucjes waarmee je kan checken of een ei nog vers is. Eén daarvan is de drijftest. Elk ei heeft namelijk een soort luchtkussentje tussen het buitenste en het binnenste schaalvlies. Hoe ouder het ei, hoe groter de hoeveelheid lucht. Om te testen of je ei vers is, kan je het dus in een glas water met wat zout leggen. Blijft het ei drijven, dan is het niet meer vers. Zinkt het naar de bodem, dan is het kakelvers. Bij een vers ei is het eiwit ook steviger dus als je ermee schudt, mag je vrijwel niets horen bewegen.
Velen denken dat eieren slecht zijn voor de cholesterol, maar dat klopt niet. Eieren bevatten voornamelijk goede cholesterol, ook wel HLD-cholesterol genoemd. Natuurlijk is het niet gezond als je te veel eieren eet, maar dat is bij de meeste voedingsmiddelen zo. Zorg ervoor dat je niet meer dan 300 mg cholesterol per dag binnenkrijgt en let daarbij ook op met voedingsmiddelen die te veel verzadigde vetten bevatten, zoals volvette kazen of zoete gebakjes.
De eierdooier, het eigeel, wordt vaak gezien als het ongezondste deel van het ei. Nochtans is de eierdooier een goede bron van kalk, ijzer, zink en de vitaminen B6 en B12. Daarnaast bevatten dooiers ook omega-3 vetzuren en antioxidanten. Er is dus geen reden om eierdooiers links te laten liggen.
Eieren bewaar je thuis best in de koelkast, ook al staan ze in de supermarkt vaak niet in de koelafdeling. De eieren blijven langer vers als je ze koel en droog bewaart. De koude temperatuur zorgt er namelijk voor dat de groei van bacteriën wordt afgeremd. Tip: bewaar je eieren in het doosje, zo drogen ze minder vlug uit.
Grijp niet meteen naar het keukenpapier als je per ongeluk een ei op de grond hebt laten vallen. Strooi er veel zout over in de plaats en laat het tien tot vijftien minuten zitten. Het zout zal het ei doen stollen en zo kan je het nadien gemakkelijker opruimen.
Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Dat meldt VRT NWS. Die zouden mogen blijven doorgaan, maar worden...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon