Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het verschil tussen witte en bruine eieren

4 min read

Niets beter dan een zachtgekookt eitje of een spiegelei met toast op zondagmorgen, toch? Heb jij een voorkeur voor witte eieren, of grijp je steevast naar bruine? En is er daar een reden voor? Of behoor je tot die categorie mensen voor wie het niet uitmaakt en die geen flauw idee hebben wat het verschil nu precies is? Hoe dan ook, we willen de discussie rond het verschil tussen witte en bruine eieren voor eens en voor altijd de wereld uit helpen. Lees dus zeker verder!

Waarom hebben niet alle eieren dezelfde kleur?

De kleur van het ei wordt bepaald door het ras van de kip. Aan de hand van de veren en de oorlelletjes van de kip kan je voorspellen welke kleur hun eieren zullen hebben. Een kip met witte veren en witte oorlelletjes legt witte eieren. Een roodbruine kip met rode oorlellen legt bruine eieren. En dan zijn er zelfs nog speciale kippenrassen die blauwe of gespikkelde eieren leggen.

Er werd lang gedacht dat witte eieren enkel voorkwamen bij kippen uit legbatterijen. Maar dat is dus een fabeltje. Bovendien zijn legbatterijen sinds 2012 verboden, dus als we de logica van de legbatterijen zouden doortrekken, zouden we nu enkel nog maar bruine eieren in de winkelrekken zien liggen, wat dus niet het geval is.

Zijn bruine eieren gezonder dan witte eieren?

Sommige mensen verkiezen bruine eieren boven witte (of omgekeerd), omdat de ene kleur gezonder zou zijn dan de andere. Maar ook dat is een fabeltje. De kleur van een ei heeft totaal geen invloed op de hoeveelheid mineralen, vitaminen en eiwitten die erin zitten.

Is er een verschil in smaak?

Neem eens even de proef op de som, en proef geblinddoekt van zowel een wit als van een bruin ei. De kans is quasi onbestaande dat je een verschil zal smaken. Net zoals de kleur van een ei niet bepalend is voor de voedingswaarde, speelt ook de kleur geen rol bij de smaak ervan. Factoren die wel een rol kunnen spelen, zijn uiteraard de bereidingswijze en de versheid van het ei.

Welke eieren worden het meest verkocht?

We sluiten af met een leuk weetje: welke eieren worden het meest verkocht? Bruine eieren komen als winnaar uit de bus. Dat komt omdat witte eieren nog altijd vaak met legbatterijen geassocieerd worden, hoewel dat zoals eerder vermeld niet het geval is. Veel mensen denken ook dat witte eieren kwalitatief minderwaardig zijn, omdat ze goedkoper zijn dan bruine eieren. De reden hiervoor hebben we hierboven al uitgelegd. Enkel tijdens de Paasperiode zijn witte eieren populairder, maar dat heeft te maken met het feit dat ze makkelijker geverfd kunnen worden – tijdens die periode worden ze dus vaker gekocht, maar dat is dan meestal om andere doeleinden dan ze enkel op te eten.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…