Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Alles wat je moet weten over cold shock

Anaïs Foriers
4 min read

Eerder deze week werd het lichaam van de 21-jarige Frederik in het kanaal van Vilvoorde gevonden. De jongen vierde de overgang van oud naar nieuw in een feestzaal die aan het kanaal grenst. Hij ging buiten plassen en kwam niet meer terug. Volgens het parket wijst alles op een ongelukkige val waardoor de jongen hoogstwaarschijnlijk stierf aan een cold shock. Maar wat is dat nu precies? 

Hoofdoorzaak verdrinking

De hoofdoorzaak van verdrinking bij onderdompeling in koud water is een cold shock. Het plotse temperatuurverschil is met andere woorden de grote boosdoener. Of je bij het optreden van een drastische temperatuurdaling goed kunt zwemmen maakt niet veel uit. Iedereen loopt het risico bij een drastische temperatuurdaling een koudeschok te ervaren.

Wat is een cold shock?

Als je lichaam een grote temperatuursverandering gewaarwordt zonder daarop voorbereid te zijn, kan er een cold shockoptreden. Het lichaam reageert op de plots temperatuurdaling met een schokeffect op bloedsomloop, hart, longen en darmen. 

Het is vervolgens een natuurlijke reactie om naar lucht te beginnen happen. De persoon in kwestie krijgt zijn ademhaling niet onder controle, begint te hyperventileren en krijgt veel water in de longen. Daarnaast kan er een hartfalen optreden doordat de hartfrequentie verdubbelt en de bloeddruk de hoogte in gaat. Het hartfalen in combinatie met de inname van water, kan leiden tot verdrinking. 

Wanneer kan een cold shock optreden? 

Als iemand van een steiger of uit een boot in koud water valt, kan hij of zij verrast worden door het ingrijpende effect van de onverwachte confrontatie met het koude water. Men spreekt van koud water indien de temperatuur 15 graden of minder is. 

Kan je een cold shock voorkomen? 

Neen, iedereen kan een cold shock bij een drastische temperatuurdaling ervaren. Dat was bijvoorbeeld zeker het geval bij Frederik aangezien hij uit een fuifzaal kwam en zijn huidtemperatuur waarschijnlijk nog hoger was dan normaal. 

Na 3 à 5 minuten koelen de oppervlakkige spieren en zenuwen af. Wie die eerste fase overleeft, kan moeilijk zwemmen doordat het lichaam in een toestand van diepweefsel onderkoeling terechtkomt waardoor hij of zij ook verdrinkt.

Wat de overlevingskans wel vergroot, is verschillende laagjes kleren aantrekken waardoor de plots afkoeling minder hard aankomt. Dat is vooral een nuttige tip voor mensen die een watersport beoefenen of strandredders aangezien zij weten dat de kans reëel is dat ze in (koud) water terechtkomen.

Koud water gevaarlijk bij warm weer

De kans bestaat dat een cold shock ook optreedt als je bij warm weer zelf in het water duikt.  Als het broeierig heet is, kan een frisse duik in het water dus levensgevaarlijk zijn. Laat je lichaam in dat geval altijd eerst aan het temperatuurverschil wennen door geleidelijk in het water te gaan. Zorg bij voorkeur ook dat er altijd iemand in de buurt is.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…