Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Kan artificiële intelligentie binnenkort ziektes opsporen door enkel je stem te horen? Deze onderzoekers denken van wel

Gezond.be
3 min read

Wetenschappers bij het National Institute of Health (NIH), de Amerikaanse instelling die zich toelegt op geneeskundig onderzoek, ontwikkelen een app die ziektes kan opsporen door naar de stem van patiënten te luisteren.

Volgens Yael Bensoussan, directeur bij een stemgezondheidscentrum in de Amerikaanse staat Florida, kan veel worden afgeleid uit het geluid van een stem. Dat vertelde de wetenschapper aan NPR. De manier waarop mensen spreken zou veel informatie bevatten over hun gezondheid, waardoor het mogelijk zou zijn om bepaalde aandoeningen te diagnosticeren. 

Het NIH is om die reden spraakgegevens aan het verzamelen van duizenden mensen om een kunstmatige intelligentie (AI) te ontwikkelen die diagnoses kan stellen op basis van de stem van een patiënt. 

Tekenen van aandoeningen

Tijdens de eerste fase wordt daarbij gezocht naar gegevens van mensen met aandoeningen uit vijf categorieën. Het gaat om patiënten met neurologische aandoeningen, stemaandoeningen, stemmingsstoornissen, ademhalingsproblemen en pediatrische ziektes. Op die manier zullen de wetenschappers trachten een database op te stellen, die gebruikt kan worden door de AI om zichzelf te trainen. 

De AI zal ziektes kunnen herkennen door bepaalde indicatoren te gebruiken die het uit de database leert herkennen. Zo zou iemand die traag spreekt met een diepe stem mogelijk aan de ziekte van Parkinson kunnen lijden. Mensen die slissen, zouden dan weer een beroerte kunnen krijgen. De wetenschappers geloven zelfs dat ze op deze manier kanker of depressies kunnen diagnosticeren.

30.000 stemmen

Het team hoopt in de komende vier jaar data van 30.000 stemmen te verzamelen. Daar moet ook nog klinische data en genetische informatie bijkomen, zodat de AI stemmen kan vergelijken met diagnoses. 

Er is echter nog een groot probleem, vertelt Bensoussan aan NPR. De wetgeving rond medische privacy zou wel eens roet in het eten kunnen gooien. Het is namelijk niet duidelijk of de wetenschappers stem- en medische data zomaar onderling kunnen delen. Vooral data rond stemmen ligt bijzonder gevoelig, omdat een patiënt aan de hand daarvan geïdentificeerd kan worden. 

Als het team er echter in slaagt om de juridische kant te achterhalen, zal het een app op de markt brengen die aanvankelijk vooral handig zal zijn om moeilijk bereikbare groepen te diagnosticeren. Denk daarbij aan mensen in afgelegen gebieden, die niet makkelijk naar een ziekenhuis kunnen. Op lange termijn zou het zelfs mogelijk zijn om een app te maken voor smartphones, waardoor die de gezondheid van hun gebruikers in de gaten kunnen houden door te luisteren naar hun stem. Als een patiënt bijvoorbeeld een vreemde hoest krijgt, kan de app dan aanraden om naar een specialist te gaan.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…