Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: dit is het beste tijdstip voor koffie, denkwerk en seks

Anja
5 min read

Het lichaam van een mens beschikt over een biologische klok waardoor je leeft in een bepaald ritme. Je lichaam zal bijvoorbeeld overdag anders werken dan wanneer je ’s nachts ligt te slapen. Om die reden zijn er dan ook tijdstippen op een dag aan te wijzen waarop je bepaalde dingen het beste kunt doen, zoals een kop koffie drinken, bezig zijn met denkwerk en het hebben van seks.

De beste tijd voor koffie

Op het moment dat je een lage concentratie van het hormoon cortisol in je bloed hebt, kun je het beste koffie drinken. De cafeïne, die in koffie zit, zal namelijk gaan reageren met het hormoon. Om die reden schenk je beter geen kopje koffie in op een nuchtere maag. Beter kun je daar even mee wachten tot 9.30 uur, maar ook weer niet later dan 11.30 uur.

Zodra je immers koffie gaat drinken als er veel cortisol in je bloed zit, wat doorgaans het geval is tussen 8 en 9 uur in de ochtend, dan bestaat er reële kans op het ontstaan van een tolerantie voor cafeïne. Een dergelijke tolerantie zal ervoor zorgen dat de koffie zijn efficiëntie verliest. Cortisol is een hormoon dat betrokken is bij de controle van je interne klok en zorgt ervoor dat je je voelt. Je cortisollevel zal, gaan pieken nadat je wakker bent geworden en na een uur weer gaan dalen. Je lichaam zal door de cortisol worden geholpen om ook energie om te zetten in suikers die door je lichaamscellen gebruikt kunnen worden.

Gewenning aan cafeïne

Tijdens de daling kun je het meeste voordeel uit de cafeïne in koffie halen. Koffie geeft je immers een oppepper omdat de aanmaak van cortisol een boost krijgt op het ogenblik dat de waarde daarvan in je bloed afneemt. Gewenning kun je op deze manier dus voorkomen. De bekende pieken van je cortisollevel liggen daarentegen rond lunchtijd en tussen 17.30 uur en 18.30 uur. Op deze momenten van de dag kun je dan ook beter geen koffie drinken. Maar ook als je op nuchtere maag koffie drinkt, als het cortisolniveau dus hoog is, zul je alsmaar meer cafeïne binnen moeten krijgen om hetzelfde effect te bereiken. 

Het cortisolniveau kan echter sterk verschillen van persoon tot persoon waardoor het effect van koffie op bepaalde tijdstippen van de dag anders kan zijn. Zo zal er bijvoorbeeld bij personen die vroeg uit de veren gaan eerder een daling van cortisol waar te nemen zijn dan bij iemand die pas later zijn bed uitkomt.

De beste tijd voor denkwerk

Zowel thuis als op je werk moeten er allerlei dingen worden gedaan waardoor je soms zo druk bent met het uitvoeren van deze taken, dat je geen tijd vrijmaakt voor de dingen die in je omgeving afspelen. Echt vreemd is dat overigens niet, zeker gezien het feit dat de meeste mensen vooruit willen komen. Zo nu en dan is het verstandig om even stil te staan om vooruitgang te kunnen boeken. 

Even de tijd nemen om alles goed te overdenken zou dan ook ideaal zijn. Bij voorkeur doe je dit niet vlak voordat je je bed instapt omdat je dan bijna zeker weet dat je nog enige tijd gaat liggen piekeren en je nachtrust hieronder te lijden zal hebben. Beter kies je een moment na je werk, en eventuele huishoudelijke taken die nog uitgevoerd moeten worden, om je gedachten over allerlei zaken de vrije loopt te laten. Uit wetenschappelijk onderzoek is namelijk gebleken dat de juiste timing essentieel is als je je dagelijkse emoties, behoeften en kwaliteiten onder de loep wilt nemen. Voor de meeste mensen zal de meest geschikte tijd om na te denken liggen tussen 20.30 en 21.30 uur.

De beste tijd voor seks

De seksuele drift van mannen en vrouwen bereikt op verschillende tijdstippen de dag hun piek. Om die reden kan er slechts een erg klein momentje worden genoemd waarop deze driften elkaar weten te overlappen. In de loop van de nacht zal het testosteronniveau van een man immers stijgen en aanzienlijk hoger dan normaal doordat de hypofyse, die de aanmaak van testosteron stimuleert, ’s nachts automatisch in wordt geschakeld.

In tegenstelling tot mannen moeten vrouwen vechten tegen het hoge melatominelevel in hun bloed. Melatomine is namelijk verantwoordelijk voor het gevoel van slaperigheid. Daarnaast hebben vrouwen eveneens testosteron in hun lichaam, waardoor het seksuele verlangen aan wordt gewakkerd. Een wetenschappelijk studie heeft aangetoond dat zonlicht het testosteronniveau zal verhogen door de stimulering van de hypothalamus, het hersendeel dat de hormoonhuishouding van je lichaam regelt. Om die reden zal de zonsopgang ervoor zorgen dat niet alleen mannen, maar ook vrouwen, volledig in de stemming kunnen komen.

Het beste tijdstip om seks te hebben is dan ook 5.48 uur in de ochtend. De vrouw zal dan genoeg tijd krijgen om op te warmen voordat de man zijn seksueel verlangen weer kwijtraakt. Bovendien heeft een ander wetenschappelijk onderzoek aan weten te tonen dat dit moment tevens optimaal is voor het bereiken van een orgasme.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…