Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste voorspellers van hart- en vaatziekten. Niettemin zijn veel mensen niet op de hoogte dat hun bloeddruk verhoogd is, omdat de aandoening weinig merkbare symptomen of klachten heeft.
Om het risico op hart- en vaatziekten te voorspellen is een bloeddrukmeting aangewezen. Uit een studie onder leiding van professor Jan A. Staessen en professor Zhen-Yu Zhang van de KU Leuven blijkt nu dat de bloeddruk best een hele dag lang gemeten wordt, ook tijdens de slaap. Eenmalige of meervoudige metingen bij een arts of in het ziekenhuis blijken minder geschikt.
Voor de studie volgde een internationaal consortium gedurende veertien jaar 11.135 personen op uit twaalf landen in Europa, Oost-Azië en Latijns-Amerika.
De onderzoekers vergeleken de voorspellende waarde van verschillende soorten metingen:
Uit de resultaten blijkt dat de kans op hart- en vaataandoeningen, zoals een hartaanval of beroerte, het best voorspeld kan worden door de bloeddruk gedurende 24 uur of ’s nachts tijdens de slaap te meten.
Een hoge bloeddruk veroorzaakt wereldwijd 10 miljoen overlijdens per jaar, waarvan meer dan de helft door hart- en vaatziekten.
30% procent alle volwassenen en meer dan 60% van mensen ouder dan zestig jaar krijgen te maken met verhoogde bloeddruk.
“Ons onderzoek benadrukt dat het noodzakelijk is om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten om de diagnose van hoge bloeddruk te kunnen stellen en een aangepaste behandeling te voorzien”, zegt professor Staessen.
Om de bloeddruk gedurende een hele dag te monitoren, droegen de deelnemers een automatische bloeddrukmeter. De grote voorspellende waarde van zo’n automatische meting heeft meerdere oorzaken:
De meeste ziekteverzekeraars in Europa betalen bloeddrukmetingen met draagbare meters nog niet terug. Dat is ook in België het geval. “Een meting over 24 uur is nochtans kosteneffectief, omdat een betere diagnose en behandeling van hoge bloeddruk meer hart- en vaatziekten kan voorkomen”, aldus professor Staessen.
Inzetten op preventie loont nochtans: het is veel goedkoper dan de behandeling van de mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zelf, zoals kransslagadervernauwingen, hartinfarcten of beroertes…
De onderzoekers pleiten er dan ook voor om bloeddrukmetingen over 24 uur in de leefwereld van de patiënt mogelijk te maken op alle niveaus van de gezondheidszorg, van de eerste lijn tot de specialistische geneeskunde.
Lees ook: 9 op 10 chronische aandoeningen is te voorkomen, hoe zit het bij jou?
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon