Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: Je bloeddruk meet je het best over 24 uur

Lore
4 min read

Een hoge bloeddruk is een van de belangrijkste voorspellers van hart- en vaatziekten. Niettemin zijn veel mensen niet op de hoogte dat hun bloeddruk verhoogd is, omdat de aandoening weinig merkbare symptomen of klachten heeft.

Om het risico op hart- en vaatziekten te voorspellen is een bloeddrukmeting aangewezen. Uit een studie onder leiding van professor Jan A. Staessen en professor Zhen-Yu Zhang van de KU Leuven blijkt nu dat de bloeddruk best een hele dag lang gemeten wordt, ook tijdens de slaap. Eenmalige of meervoudige metingen bij een arts of in het ziekenhuis blijken minder geschikt.

Verschillende metingen vergeleken

Voor de studie volgde een internationaal consortium gedurende veertien jaar 11.135 personen op uit twaalf landen in Europa, Oost-Azië en Latijns-Amerika.

De onderzoekers vergeleken de voorspellende waarde van verschillende soorten metingen:

  • Enkelvoudige bloeddrukmetingen door een arts
  • Geautomatiseerde metingen bij een arts of in het ziekenhuis
  • Het gemiddelde van veelvuldige metingen over 24 uur tijdens de dagelijkse bezigheden van de patiënten

Uit de resultaten blijkt dat de kans op hart- en vaataandoeningen, zoals een hartaanval of beroerte, het best voorspeld kan worden door de bloeddruk gedurende 24 uur of ’s nachts tijdens de slaap te meten.

Hoge bloeddruk in cijfers

Een hoge bloeddruk veroorzaakt wereldwijd 10 miljoen overlijdens per jaar, waarvan meer dan de helft door hart- en vaatziekten.

30% procent alle volwassenen en meer dan 60% van mensen ouder dan zestig jaar krijgen te maken met verhoogde bloeddruk.

“Ons onderzoek benadrukt dat het noodzakelijk is om de bloeddruk gedurende 24 uur te meten om de diagnose van hoge bloeddruk te kunnen stellen en een aangepaste behandeling te voorzien”, zegt professor Staessen.

Meting in gebruikelijke leefwereld vergroot voorspellende waarde

Om de bloeddruk gedurende een hele dag te monitoren, droegen de deelnemers een automatische bloeddrukmeter. De grote voorspellende waarde van zo’n automatische meting heeft meerdere oorzaken:

  • Er worden een groot aantal metingen uitgevoerd
  • De metingen worden verkregen in de gebruikelijke leefwereld van de patiënten.
  • ’s Nachts wordt de bloeddruk niet beïnvloed door lichamelijke inspanningen of maaltijden, wat de voorspellende waarde verder ten goede komt.

Niet terugbetaald

De meeste ziekteverzekeraars in Europa betalen bloeddrukmetingen met draagbare meters nog niet terug. Dat is ook in België het geval. “Een meting over 24 uur is nochtans kosteneffectief, omdat een betere diagnose en behandeling van hoge bloeddruk meer hart- en vaatziekten kan voorkomen”, aldus professor Staessen.

Inzetten op preventie loont nochtans: het is veel goedkoper dan de behandeling van de mogelijke gevolgen van een hoge bloeddruk zelf, zoals kransslagadervernauwingen, hartinfarcten of beroertes…

De onderzoekers pleiten er dan ook voor om bloeddrukmetingen over 24 uur in de leefwereld van de patiënt mogelijk te maken op alle niveaus van de gezondheidszorg, van de eerste lijn tot de specialistische geneeskunde.

Lees ook: 9 op 10 chronische aandoeningen is te voorkomen, hoe zit het bij jou?

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…