Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Bewezen: studenten die vaker bezig zijn met smartphone, halen lagere resultaten

Lore
3 min read

Studenten die meer tijd spenderen met hun smartphone, behalen lagere examenresultaten. Dat blijkt uit een onderzoek van de UGent en UAntwerpen bij  eerstejaarsstudenten.

Gemiddeld 1.1 punt minder

Voor de studie werden de examenresultaten van de eerstejaarsstudenten gekoppeld aan gegevens over hun smartphonegebruik. De studenten die hun smartphone bovengemiddeld vaak gebruiken scoren gemiddeld 1.1 punt minder op 20. Diezelfde studenten behalen ook vaker een onvoldoende: ze slaagden niet voor 39.4% van hun afgelegde examens. Studenten met een smartphonegebruik onder het gemiddelde slaagden niet voor 31.1% van hun examens.

Geen verrassing

Hoewel het de eerste keer is dat aangetoond wordt dat een hoger smartphonegebruik echt tot lagere studieresultaten leidt (en er niet gewoon mee samenhangt, bijvoorbeeld via andere studentenkenmerken) komen de resultaten niet echt als een verrassing voor de onderzoekers. “Uit eerder onderzoek blijkt dat studenten hun smartphone eerder zien als een bron van ontspanning dan als een werkinstrument”, merkt doctoraal onderzoeker Simon Amez (UGent) op. “Verder kan de wens om via de smartphone niks te missen van wat zich online afspeelt en in interactie te zijn en blijven met iedereen leiden tot een gebrek aan (studie)focus.”

Daar houdt het echter niet op. Ook het steeds weer overschakelen tussen studeren en bezigheden op de smartphone zorgt voor cognitieve overbelasting en inefficiëntie. “Ten slotte hangt een hoog smartphonegebruik ook samen met slechtere slaapkwaliteit, waarvan we eerder aantoonden dat dit een drempel voor goede studieprestaties is”, besluit professor Stijn Baert (UGent).

Tips van de Gezond.be-redactie

Verloopt jouw blok/examenperiode ook niet zo vlot omdat je te vaak afgeleid bent door je smartphone? Gelukkig heb je nog wat tijd om het tij te keren! Check hier vlug de tips van onze redactie:

  1. Zet die notificaties uit! Hoe simpel het ook klinkt, simpelweg je notificaties uitzetten is al een heel grote stap in de goede richting. Het is veel moeilijker om je gsm aan de kant te laten liggen als die constant pingt, trilt of oplicht.
  2. Naast je notificaties uitzetten kan je nog een stapje verdergaan en gewoonweg de apps waar je het meeste tijd op doorbrengt verwijderen. Dat is even pijnlijk, maar de tijd die je ermee zult winnen doen je dat zo vergeten. En na de examenperiode kan je de apps uiteraard gewoon terug installeren. Meteen een beloning voor jezelf!
  3. Idealiter leg je je gsm ook in andere ruimte tijdens het studeren. Dat kan een andere kamer in huis, de locker in de bibliotheek, de rugzak van een vriend/vriendin, etc. zijn. Hier geldt echt wel: out of sight, out of mind!
  4. Installeer een app die de tijd dat je je smartphone gebruikt bijhoudt (bv. QualityTime, Moment). De kans dat je schrikt van het totaal aantal minuten dat je per dag met je smartphone bezig bent, is reëel. Laat net dat een motivatie zijn om minder vaak naar je gsm te gebruiken.

Lees ook het artikel Afkicken van je smartphoneverslaving. Veel succes! 

 

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…