Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Blaasontsteking: Voorkomen & Behandelen

Olivier
9 min read

Een blaasontsteking wordt ook wel een blaasinfectie genoemd. Het is een vervelende aandoening die voornamelijk voorkomt bij vrouwen en dit heeft te maken met de vrouwelijke anatomie. Blaasontstekingen komen veel voor, dus het is helemaal niet raar als je te maken krijgt met een blaasontsteking. Heb jij op dit moment last van deze aandoening en wil je meer weten over de blaasontsteking? Lees dan meer over deze aandoening in dit artikel, door de tien meest gestelde vragen over de blaasontsteking door te nemen op deze pagina.

Wat is een blaasontsteking? 

De nieren hebben een belangrijke functie in het menselijk lichaam. Zij zorgen ervoor dat het vloeibare afval van het lichaam, ofwel de urine, uit het bloed gefilterd wordt. Deze urine vloeit vervolgens via de urineleiders, ook wel ureters genoemd, naar de urineblaas. In de urineblaas wordt de urine tijdelijk opgeslagen, voordat je de urine uit het lichaam verwijdert door naar de wc te gaan. Als het slijmvlies van de urineblaas besmet raakt met de bacteriën die in urine zitten, dan kan er een ontsteking in de blaas ontstaan. In de meeste gevallen wordt de ontsteking veroorzaakt door de Escherichia Coli: een schadelijke bacterie die de blaas kan laten ontsteken.

Waarom hebben vrouwen meestal last van de blaasontsteking? 

Jonge meiden maken over het algemeen twintig keer meer kans om een blaasontsteking te ontwikkelen dan jongens van dezelfde leeftijd. Kijken we naar de kans dat volwassenen een blaasinfectie ontwikkelen, dan zien we dat vrouwen zelfs vijftig keer meer risico lopen op een blaasontsteking dan mannen van dezelfde leeftijd. Het is dan ook niet voor niets dat de blaasontsteking een echte vrouwenkwaal wordt genoemd.

De reden dat vrouwen gemakkelijker te maken kunnen krijgen met een infectie van de blaas, heeft te maken met het feit dat de vagina en de aars erg dicht bij elkaar liggen. Hierdoor kunnen bacteriën van de darm eenvoudig in het vaginale slijmvlies komen, waardoor de blaas besmet kan raken. Daar komt nog bij dat het urinekanaal van vrouwen maar enkele centimeters lang is, waardoor de bacteriën de blaas snel en gemakkelijk kunnen bereiken.

Heeft iedere vrouw evenveel risico om een blaasontsteking te ontwikkelen?

Niet iedere vrouw heeft evenveel risico om een infectie in de blaas te ontwikkelen, want er zijn een aantal risicogroepen die meer kans hebben op een blaasontsteking. Ten eerste stijgt het risico op een blaasontsteking als een vrouw seksueel actief wordt. Dit komt omdat de bacteriën tijdens de seks vanuit de vagina in het urinekanaal terecht komen en via dit kanaal naar de blaas gaan.

Ook zwangere vrouwen hebben meer risico op een blaasontsteking, soms zelf zonder dat zij dit in de gaten hebben door het uit blijven van klachten. Een andere risicogroep voor blaasontstekingen, is de groep vrouwen die de menopauze hebben gehad. Deze vrouwen maken nog heel weinig vrouwelijke hormonen aan, waardoor ze een verhoogde vatbaarheid hebben voor bacteriële infecties. Maar liefst twintig tot vijftig procent van alle oudere vrouwen (uit de menopauze) hebben wel eens een blaasontsteking gehad.

Hoe zit het met de blaasontsteking bij de mannen? 

Mannen zijn door hun anatomie veel beter beschermd tegen infecties van de blaas. Ten eerste is de afstand tussen de penis en de aars groter, maar daarnaast is de opening van de penis ook erg klein en dus minder toegankelijk voor bacteriën. Daar komt nog bij dat de huid van de penis erg droog is, waardoor bacteriën zich hier niet graag nestelen en een broeihaard van bacteriën dus minder vaak voorkomt bij mannen. Hebben mannen wel een blaasontsteking, dan wordt er altijd gezocht naar een achterliggende oorzaak. Dit kan een prostaatvergroting zijn, maar ook een andere aandoening die voor het ontsteken van de blaas zorgt. Mannen kunnen dus wel een blaasontsteking krijgen, maar dit gebeurt normaliter anders dan bij vrouwen.

Wat zijn de symptomen van een blaasinfectie?

Een blaasontsteking is gemakkelijk te herkennen aan enkele opvallende blaasontsteking symptomen. De belangrijkste symptomen van een infectie van de blaas, zijn de volgende:

  • Voortdurend kleine hoeveelheden urine moeten plassen
  • In de nacht uit bed moeten om te moeten plassen, soms meerdere keren
  • Een brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen
  • Troebele urine
  • Urine met sporen van bloed

De meest voorkomende klachten zijn het regelmatig kleine hoeveelheden moeten plassen en het ervaren van een brandend of pijnlijk gevoel bij het plassen. Heb je te maken met deze klachten, dan is de kans groot dat je een blaasontsteking hebt.

Ik heb een blaasontsteking. Moet ik de dokter bellen?

Ook als je niet zeker weet of je een blaasontsteking hebt en het om een vermoeden gaat, is het belangrijk om naar de dokter te gaan met jouw klachten. De reden dat het zo belangrijk is om naar de dokter te gaan, heeft te maken met het feit dat een blaasinfectie zich eenvoudig kan verspreiden. Dit kan betekenen dat als je niet naar de dokter gaat, jouw blaasontsteking langzaam maar zeker in de nieren terecht komt. Dit kan weer betekenen dat het nierweefsel wordt aangetast, soms zelfs met permanente schade tot gevolg.

Als je naar de dokter gaat met een blaasontsteking, wordt je urine getest op de aanwezigheid van witte bloedlichaampjes. Dit is een aanwijzing van een ontstekingsreactie, die de dokter eenvoudig kan vertellen of je een blaasontsteking hebt. Ook wordt er een bacteriekweek uitgevoerd op de urinestaal, zodat de dokter kan achterhalen welke bacterie er in jouw blaas zit. 

Hoe wordt mijn blaasontsteking door de dokter behandeld?

Heb je een eenvoudige en niet-vergevorderde blaasontsteking, dan heb je vaak genoeg aan een antibioticakuur om de blaasontsteking te verhelpen. De antibioticakuur wordt doorgaans opgestart voor de uitslag van de bacteriekweek bekend is, zodat de ontsteking zich niet verder kan ontwikkelen. Heb je een andere kuur nodig omdat er sprake is van een infectie door een andere bacterie dan de dokter verwacht had, dan kan de kuur altijd nog aangepast worden. Heb je te maken met een ernstige infectie en bijkomende klachten als koorts, dan kan een ziekenhuisopname met een langere antibioticakuur nodig zijn. De meeste mensen die behandeld worden voor een blaasontsteking, komen echter niet in het ziekenhuis terecht en hoeven ook niet langer dan enkele dagen antibiotica te gebruiken.

Kan de blaasontsteking terugkomen?

Een vervelend kenmerk van de blaasontsteking, is dat de ontsteking gemakkelijk terug kan komen. Zeker als je jouw antibioticakuur niet helemaal afmaakt, is de kans groot dat de bacterie niet helemaal weg is en je nog een keer te maken krijgt met een blaasontsteking. Dit hoeft niet meteen te gebeuren, maar kan ook na enkele dagen, weken of zelfs maanden zijn.

Als jonge kinderen een of meerdere keren na elkaar te maken krijgen met een infectie van de blaas, is het belangrijk om verder onderzoek te doen naar de oorzaak van hun terugkerende blaasontsteking. Er kan namelijk sprake zijn van een aangeboren afwijking die de ontstekingen in de blaas veroorzaakt, zoals een urinaire reflux. Daarnaast kan er bij jongens sprake zijn van een aangeboren vernauwing van het urinekanaal, waardoor de urine nooit helemaal uitgeplast kan worden en in de blaas blijft zitten als broeihaard voor bacteriën.

Ben je een (jonge) volwassene en heb je steeds te maken met een terugkerende blaasontsteking, dan kan dit te maken hebben met diverse oorzaken. Zo kunnen de bacteriën van een eerdere infectie nog in de blaas zitten, maar is het ook mogelijk dat de vorige infectie werd bestreden met het verkeerde antibioticum. Bij vrouwen die seksueel actief zijn, kan het vaginale slijmvlies door bacteriën overwoekerd zijn. Hierdoor is er sprake van een constante besmetting, die steeds terugkeert in de vorm van een blaasontsteking. Heb je regelmatig last van een blaasontsteking, dan wordt aangeraden om met dit probleem naar de dokter te gaan.

Kunnen infecties van de blaas voorkomen worden?

Infecties van de blaas kunnen eenvoudig voorkomen worden door meer te drinken. Niet alle blaasinfecties kunnen verholpen worden door meer water te drinken op een dag, maar een groot deel van de infecties zeker wel. Drink je meer, dan wordt de blaas namelijk vaker gevuld en geleegd. Hierdoor krijgen bacteriën minder of helemaal geen kans meer om zich aan de blaaswand vast te hechten, waardoor je minder kans hebt op een ontsteking in de blaas. Een andere maatregel die je kunt doorvoeren om de kans op een blaasontsteking te verminderen, is dat je altijd gaat plassen voor het slapen en dat je altijd naar de wc gaat na seksueel contact.

Tot slot: gebruik geen vaginale sprays, douches en zeep om de vagina te reinigen en zo minder kans te hebben op een blaasontsteking, want dit werkt juist niet. Dit soort producten maken de vagina niet alleen schoon, maar ontregelen ook de natuurlijke zuurtegraad van de vagina. Hierdoor kunnen bacteriën gemakkelijker uitgroeien en heb je juist meer kans op een blaasontsteking.

Een blaasontsteking voorkomen: is kruidenthee nuttig?

Er zijn diverse soorten kruidenthee op de markt gebracht die een desinfecterende werking hebben en een verhoogde urineproductie claimen. Deze producten worden aangeraden ter preventie van een blaasinfectie, maar de doeltreffendheid van deze theesoorten is niet wetenschappelijk aangetoond. Echter, een of twee koppen thee per dag schaadt zeker niet en kan wel helpen om voldoende te drinken en de blaasontsteking op deze manier te voorkomen.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…