Venkel is een groente die naar anijs smaakt. Het betreft een witte groente met groene uitlopers, die ook gegeten kunnen worden. De onderkant van de groente wordt ook wel de venkelknol genoemd en ook deze knol is eetbaar. Je kunt venkel eten als groente, maar ook als kruid.
Venkel staat bekend als gezonde groente die je kunt eten om diverse gezondheidsproblemen te voorkomen of te verhelpen. Waarom venkel precies gezond is, lees je in dit artikel over de geneeskracht van deze groente.
Venkel en oogziekten
Venkelknol, ofwel de onderkant van venkel, wordt al vele eeuwen gebruikt als medicijn. Zowel in de Indiase geschiedenis als in de geschiedenis van de Romeinen, wordt de venkelknol beschreven als medicijn tegen oogziekten. Mensen die de knol eten of andere toepassingen van de groente nemen op regelmatige basis, zouden scherper zien. Nu denk je misschien dat je niet alles moet geloven wat er in de oude boeken staat, maar wetenschappers hebben ook aangetoond dat venkel een positieve werking heeft op de ogen. Zo kwamen wetenschappers erachter dat glaucoom bij dieren kan afnemen door venkel te eten, wat betekent dat de ogen door het eten van venkel beter worden. Onderzoek naar de geneeskracht van venkel bij de ogen van mensen is er niet gedaan, maar de kans is groot dat de groente ook op mensenogen een positieve werking kan hebben.
Venkel en spijsverteringsproblemen
Venkel is niet alleen goed voor de ogen, maar brengt ook de ingewanden tot rust die bijdragen aan de spijsvertering in het lichaam. Door venkelthee te drinken, venkelzaden te nemen of venkel als groente te eten, kun je de spijsvertering verbeteren. Daarnaast heeft venkel niet alleen een positieve werking op de spijsvertering, maar zorgt venkel er ook voor dat je meer eetlust hebt.
Venkel en anethol
In venkel zit anethol, een fyto-oestrogeen dat de aanmaak van moedermelk en de aanmaak van borstweefsel bij vrouwen stimuleert. Daarnaast heeft de stof meer medicinale eigenschappen:
- Anethol bestrijdt de aanwezigheid bij kankertumoren, zo blijkt uit een onderzoek met de stof bij dieren die een tumor hebben.
- Anethol helpt de lever als het orgaan overuren moet maken door een te grote hoeveelheid van giftstoffen in het lichaam.
Beide onderzoeken naar de werking van anethol zijn alleen bij dieren gedaan, maar dit komt omdat er tegenwoordig bijna geen wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan bij mensen. Wetenschappelijke onderzoeken worden wel gedaan, maar dan gaat het voornamelijk om onderzoeken die gedaan worden om patenten te verkrijgen en niet om onafhankelijke onderzoeken zonder duidelijke doelstelling.
Venkel en een frisse adem
Venkel heeft niet alleen een frisse smaak, maar kan ook bacteriën in de mond doden. Diverse essentiële oliën van venkel worden wereldwijd ingezet om natuurlijke mondverfrissers mee te maken, maar ook om tandenpasta te maken. Je kunt deze producten gebruiken om een frisse adem te krijgen door middel van venkel, maar je kunt ook op venkelzaden kauwen of een bloemetje van de venkelplant nemen om een frisse adem te krijgen. In landen als India is het dan ook gebruikelijk om na het eten even te kauwen op een venkelzaadje, een anijszaadje of een komijnzaadje, simpelweg om de mond weer fris te laten ruiken.
Conclusie
Zoals je ziet, heeft venkel op diverse manieren een positief effect op ons lichaam. Je kunt van de positieve effecten van venkel profiteren door de groente vaak in gerechten te verwerken, maar je kunt ook venkelthee drinken, venkelzaden eten of siroop drinken dat van venkelzaden gemaakt is. Vind je het niet erg om op een bloemetje van de venkelplant te kauwen en op deze manier van de positieve effecten van venkel te profiteren? Dan is dit uiteraard ook mogelijk, want ook op deze manier kom je in aanraking met de positieve effecten van deze groentesoort.