Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Elektrisch fietsen heeft een even grote impact op iemands conditie en algemene gezondheid als gewoon fietsen. Dat blijkt uit een grote Europese studie waarbij 10.000 mensen meerdere jaren in 7 Europese steden gevolgd werden. Ook in Antwerpen werden fietsers gevolgd.
Binnen het onderzoek, dat gefinancierd werd door de Europese Commissie, werden de inspanningen van de fietsers uitgedrukt in MET’s, ofwel ‘Metabolic Equivalent Task’. Dat is een maatstaf voor hoeveel energie een bepaalde activiteit kost.
Gewone fietsers gebruiken wekelijks gemiddeld 4.085 MET’s, bij de elektrische fietsers is dat 4.463 MET’s.
Hoewel sommigen elektrisch fietsen als ‘minder lastig’ beschouwen, rijden elektrische fietsers wekelijks wel vaker en verder dan gewone fietsers. Dat compenseert meteen ook de ondersteuning van de elektrische motor.
Een gemiddelde elektrische fietstrip bedraagt 9,4 kilometer, met een gewone fiets is dat 4,8 kilometer. Een verschil dat wellicht kan verklaard worden door het belangrijke aandeel dat de elektrische fiets tegenwoordig heeft binnen woon-werkverkeer, ter vervanging van de auto.
De conclusie van de onderzoekers is duidelijk: promoot e-bikes als duurzaam en gezond vervoermiddel. De gezondheidseffecten van fietsen zijn namelijk groot. Voorwaarde is volgens de onderzoekers wel een aangepaste, veilige infrastructuur.
Bron: De Standaard
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon