We hebben het allemaal wel eens gedaan. We voelen ons triest, gestrest, teleurgesteld, verveeld of juist gelukkig en gaan eten om deze gevoelens te compenseren. Emo-eten is het grijpen naar voedsel als troost, eten omdat je denkt dat je het nodig hebt. Af en toe is dit niet zo erg, maar het vervelende is vaak dat je je na zo’n eetbui schuldig voelt dat je weer negatieve gevoelens krijgt en dit opnieuw gaat compenseren met eten.
Zo raak je in een vicieuze cirkel en kan het lastig zijn hier uit te komen. Hier een paar tips om deze vicieuze cirkel de baas te worden.
Analyseer je eigen gedrag
Als je in een situatie komt dat je wil eten, neem dan eerst een stapje terug en analyseer wat er gaande is. Is het wel tijd om te eten of is het een reactie ergens op? Waarom wil je naar eten grijpen? Realiseer je dat het beter is om naar de kern van het probleem gaan en niet om te reageren met eten. Hoe vaker je dit doet, hoe meer je bepaalde situaties herkent en hoe vaker je het eten weet af te staan.
Ken je lichaam
Weet naar welk voedsel je hunkert als je emotioneel bent en zorg dat je dit niet in huis hebt. Voor veel mensen zijn het koekjes of chocolade door de tijdelijke toename van suikers naar je hersenen. Dit wordt vergezeld met een ‘blijer’ gevoel en meer energie. Het probleem is dat die toename ook even snel weer afneemt en dus het originele gevoel snel weer terug komt waardoor je weer wilt gaan eten.
Eet regelmatig
Sla geen maaltijden over. Het is belangrijk om 3 maaltijden per dag te eten en daarbij twee of drie gezonde tussendoortjes. Zo voorkom je dat je trek krijgt en wilt eten voordat het tijd is. Je kan altijd met de tijden van je maaltijden schuiven met als doel een continu verzadigd gevoel.
Zoek andere troost
Als eten voor jou een compensatie is voor je gevoelens op dat moment, kan je het ook vervangen door iets anders. Je kan de gevoelens bijvoorbeeld van je afschrijven, je kan frustraties afreageren in de sportschool of geluk gevoelens belonen met een mooie aankoop.
Schrijf alles op
Houd een eet-dagboek bij en schrijf daarin je gevoelens en eetgedrag. Zo kan je oorzaak en gevolg leren te onderscheiden en kan je misschien patronen in jouw eetgewoonten ontdekken. Als je dan weer een keer naar eten wilt grijpen, lees dan in je dagboek wat je op andere dagen hebt gedaan om er over heen te komen. Zo word je het emo-eten gauw de baas.
Lekker blijven eten en gezond afslanken? 8 X meer gewicht kwijt dan wanneer je het in je eentje probeert. Klik hier voor meer info.