De Europese Commissie heeft een wetsvoorstel uitgewerkt waarmee het het gebruik van wegwerpplastic (plastic dat maar eenmalig gebruikt wordt) aan banden wil leggen. Het doel van het voorstel is om de steeds toenemende hoeveelheid plastic afval in zeeën en oceanen terug te dringen.
Tien soorten plastic afval
Concreet richt de commissie zich op de tien soorten plastic afval die het vaakst op de Europese stranden en in de zee gevonden worden.
Zo komt er een verbod op wattenstaafjes, roerstaafjes, rietjes en plastic bestek. Ook de stokjes waaraan ballonnen soms worden bevestigd worden verboden. Voor deze soorten plastic bestaan er immers milieuvriendelijke en duurzame alternatieven.
Daarnaast dient ook de hoeveelheid plastic eetbakjes en bekers sterk teruggedrongen worden. De Europese Commissie maakte op dat vlak echter nog geen exacte cijfers bekend.
Ten slotte hoopte de Europese Commissie dat tegen 2025 90% van de plastic flessen ingezameld worden. Eventueel via een systeem met statiegeld.
Ook de producenten worden aan regels onderworpen
Ook de producenten van wegwerpplastic worden aangepakt. Zij zullen namelijk de kosten voor het opruimen, inzamelen en verwerken van het afval moeten dragen.
Producenten van plastic flessen zullen er eveneens voor moeten zorgen dat de doppen niet meer losgemaakt kan worden (omdat deze anders rondzwerven in het milieu).
Een aantal producenten zullen ook waarschuwingen op hun product moeten plaatsen met de gezondheids- en milieurisico's van het product, denk aan producenten van maandverband, vochtige doekjes, stokjes waaraan ballonnen worden vastgemaakt.
Risico’s voor dieren en mensen
Al het plastic in de zee vormt een grote risico voor alle zeedieren (vissen, schaaldieren, walvissen, zeehonden…). Zo raken erin verstrengeld, slikken het plastic in…
In de magen van dode zeedieren worden vaak resten plastic gevonden. Op die manier komt het plastic ook de voedselketen van de mens binnen.