Je hart is opgebouwd uit een viertal gespierde holten, een viertal hartkleppen en verbindende weefsels. Op het moment dat het spierweefsel van je hart zich samentrekt dan zal de inhoud van de hartholten kleiner worden en zal het aanwezige bloed weg worden gepompt. Hartspierziekte wordt in de medische wereld ook wel aangeduid met de term cardiomyopathie en betreft een ziekte waarbij je hartspier zich niet meer optimaal samentrekt of ontspant. Het gevolg hiervan is dat je hart slechter gaat pompen. Hartspierziekte kan dan ook leiden tot hartfalen, ofwel het niet voldoende pompen van je hart. In dit artikel veel voorkomende hartspierziekte symptomen.
De meest belangrijke vormen van hartspierziekte zijn:
- hypertrofische cardiomyopathie: een gedeelte van je hartspier is verdikt waardoor je hartkamer te klein is geworden.
- gedilateerde cardiomyopathie: je hartspier is uitgedijd en de inhoud is vergroot terwijl de hartwand relatief dun is geworden.
- restrictieve cardiomyopathie de cellen van je hartspier hebben zich omgevormd in stijf bindweefsel.
- rechterventrikeldysplasie de cellen van je hartspier van je rechterhartkamer hebben zich omgevormd tot bindweefsel of tot vetten.
Oorzaken van hartspierziekte
Er zijn een heleboel verschillende oorzaken voor hartspierziekte aan te wijzen, zoals
- aangeboren (meestal erfelijke) afwijkingen,
- verschillende infecties,
- verschillende stofwisselingsziekten,
- hormonale invloeden,
- het gebruik van bepaalde geneesmiddelen,
- het gebruik van alcohol,
- vergiftiging.
Symptomen van hartspierziekte
In het begin zal hartspierziekte vaak nog geen symptomen laten zien. Pas in een later stadium van deze ziekte zullen zich symptomen manifesteren in de vorm van hartfalen of van hartritmestoornissen. Klachten die optreden bij hartfalen zijn vooral:
- kortademig zijn,
- vocht vasthouden in je lichaam,
- vermoeid zijn,
- pijn hebben op je borst.
Hartfalen brengt in vrijwel alle gevallen beperkingen met zich mee. Met andere woorden je kunt je van dagelijkse activiteiten niet meer doen zoals je voorheen gewend was.
De klachten van hartritmestoornissen kunnen onder andere zijn:
- hartkloppingen,
- hartbonzen,
- hartoverslagen,
- duizelingen,
- (de neiging tot) flauwvallen.
Het stellen van de diagnose
Met behulp van een hartfilmpje (ECG) en het maken van röntgenbeelden van je borst kan een arts vaak de juiste diagnose stellen. Echocardiografie (ECG) is een methode om beelden te verzamelen van je hartbewegingen. In sommige gevallen zal er nader onderzoek uitgevoerd dienen te worden om de diagnose te kunnen staven.
Behandelen van hartspierziekte symptomen
Om deze hartspierziekte symptomen te kunnen behandelen, en dus ook in het geval van hartspierziekte, zal altijd worden gestreefd naar het verhelpen van de onderliggende oorzaak. Bij hartspierziekte betekent dit dat de hartspier soms helemaal zal herstellen. Terwijl in bepaalde andere gevallen je leefstijl aangepast dient te worden om van je klachten verlost te raken. Hierbij kun je onder andere denken aan het niet meer drinken van alcoholhoudende dranken. Alcohol heeft immers een giftige invloed op je hart.
Verder kan het opheffen van een vitaminetekort of het bijsturen van een ontregelde schildklier de genezing op een positieve manier beïnvloeden. In het algemeen kan er gebruik worden gemaakt van de volgende behandelingen:
- Geneesmiddelen – als de oorzaak van de hartspierziekte niet weg kan worden genomen, krijg je een behandeling met geneesmiddelen die er in het bijzonder op is gericht om hartfalen en hartritmestoornissen te voorkomen en te behandelen.
- Ablatie als er sprake is van hartritmestoornissen. Dit wil zeggen dat met behulp van een katheter een stukje hartweefsel weg wordt gebrand op de plaats waar de hartritmestoornis veroorzaakt wordt.
- Harttransplantatie is voor enkele patiënten eveneens een optie om hartziekte aan te pakken. Helaas zijn er meestal niet voldoende geschikte donorharten voor handen.