Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Het Instituut Danone reikt zijn awards uit

Camille
4 min read

Persbericht – Awards van het Instituut Danone

Brussel, 28 januari 2016

Awards van het Instituut Danone: twee jonge Belgische onderzoeksters beloond

Het Instituut Danone heeft, trouw aan zijn missie, voor het eerst twee awards uitgereikt die het wetenschappelijk onderzoek in België willen aanmoedigen en ondersteunen. De onafhankelijke jury, samengesteld uit universitaire experts en gezondheidsjournalisten, heeft na selectie uit talrijke ingediende projecten twee prijzen overhandigd, elk voor een bedrag van €2500.

De laureaten van 2015:

  • Doris VANDEPUTTE (VIB/VUB/KUL) voor haar werk “Stool consistency is strongly associated with gut microbiota richness and composition, enterotypes and bacterial growth rates”, aan Nederlandstalige kant,
  • En Laure BINDELS (UCL) voor haar werk “Nourrissons nos microbes de l’intestin pour combattre la perte de poids associée au cancer”, aan Franstalige kant.

De darm bevat bij de mens zowat duizenden miljard bacteriën die onmisbaar en nuttig zijn voor de gezondheid van hun gastheer. Deze ‘darmmicrobiota’ draagt bij tot de vertering van noodzakelijke voedingsstoffen, maar ook tot de goede werking van bijvoorbeeld het immuunsysteem en de stofwisseling. De afgelopen jaren heeft uitgebreid onderzoek bij muis en mens de link aangetoond tussen de samenstelling en de activiteit van deze microbiota en bepaalde functiestoornissen of aandoeningen.

Kankerpatiënten helpen door hun microbiotia aan te pakken

Laure Bindels, Dr. in biomedische en farmaceutische wetenschappen in het laboratorium van professor N. Delzenne (Louvain Drug Research Institute) legt uit: “Bijna de helft van de kankerpatiënten heeft last van cachexie of een slechte algemene lichamelijke toestand, gekenmerkt door gewichtsverlies, gebrek aan eetlust, afname van de spiermassa, enz…. Hierdoor verminderen niet alleen hun levenskwaliteit en -verwachting, maar ook de behandelingsmogelijkheden. Wij hebben de gevolgen bestudeerd van ‘voeding’ van de darmmicrobiota met prebiotica bij muizen met leukemie en cachexie.”(1) De resultaten tonen aan dat de toediening van bepaalde prebiotica (1) niet alleen de samenstelling en de activiteit van de darmbacteriën wijzigt, maar ook het aantal leukemiecellen in de lever kan verminderen of de levensduur van zieke muizen kan verhogen. Op grond van deze experimentele resultaten bij dieren werd een soortgelijk project bij patiënten met leukemie opgestart.

Wat de consistentie van de stoelgang kan betekenen

Doris Vandeputte, doctoranda in de bio-ingenieurswetenschappen, heeft een actieve bijdrage geleverd aan het “Vlaams Darmflora Project” (2). Het gaat om een project waarbij de stoelgang onderzocht werd van 3000 vrijwilligers die via 75 apotheken in Vlaanderen werden ingezameld. “De vrijwilligers hebben een zeer volledige vragenlijst ingevuld over hun leefgewoonten en hun gezondheid. Een belangrijke vraag had betrekking op het uitzicht van de stoelgang, weer te geven op een visuele schaal met 6 consistenties,”vertelt D. Vandeputte. Bijna de helft van de 3000 stoelgangstalen werd aan de hand van bacteriëel DNA geanalyseerd, na hun invriezing in een daarvoor bestemd zakje door de vrijwilligers. Met deze analyses kon men wijzigingen aantonen in de samenstelling van darmbacteriën naargelang het watergehalte in de stoelgang. Er is echter niet altijd een direct verband tussen de diversiteit van de microbiota en de gezondheid van de gastheer. Verder wordt de darmtransit beïnvloed door de soort voeding, alcohol, roken, enz.(3) Nieuwe studies bij gezonde en zieke personen zullen de mogelijke verbanden bestuderen tussen de consistentie van de stoelgang, de samenstelling van de microbiota en de gezondheid van de gastheren.

Over het Instituut Danone

Het Instituut Danone is wereldwijd aanwezig. Het Instituut Danone Internationaal werd in 1991 opgericht en viert dit jaar, zoals Frankrijk en België zijn 25-jarige bestaan. Deze onafhankelijke organisatie wijdt zich aan niet-commerciële activiteiten en bestaat uit wetenschappelijke experts uit de universitaire wereld die belangeloos hun medewerking verlenen. Het Instituut Danone heeft als opdracht de gezondheid van de mens te bevorderen door het onderzoek en de informatie over de kennis rond de verbanden tussen voeding en gezondheid te ondersteunen, met bijzondere aandacht voor gefermenteerde melkproducten.

(1) Bindels LB et al. (2015) Non Digestible Oligosaccharides Modulate the Gut Microbiota to Control the Development of Leukemia and Associated Cachexia in Mice. PLoS ONE 10(6): e0131009. doi:10.1371/journal.pone.0131009

(2)www.vib.be/darmflora

(3) Vandeputte D. et al., Gut 2015;0:1–6. doi:10.1136/gutjnl-2015-309618

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…