Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe gezond is stevia eigenlijk?

Camille
3 min read

Stevia, ook wel steviolglycosiden, stevioside of rebaudioside A genoemd, is circa 200 tot 300 maal zoeter dan suiker. Het grote voordeel is dat deze in vergelijking met gewone suiker geen calorieën bevat. Stevia is dus een natuurlijke zoetstof die sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt mag worden. De steviaplant groeit in Zuid-Amerika en wordt daar al eeuwen gebruikt om bijvoorbeeld thee te zoeten.

Hoe smaakt stevia?

Je tong zal de zoete smaak van stevia vertraagd waarnemen. Deze natuurlijke zoetstof kenmerkt zich door de wat bittere- en op drop lijkende nasmaak. De bitterheid van stevia zal echter afnemen als deze wordt gemengd met andere suikers zoals sacharose, fructose of glucose. 

Welke producten bevatten stevia?

Binnen de Europese Unie is wettelijk bepaald welke producten stevia mogen bevatten. Zo mag deze zoetstof bijvoorbeeld gebruikt worden om light frisdranken en -bier, te zoeten.

Maar ook allerlei andere gezoete producten mogen stevia bevatten. Als voorwaarde voor het gebruik van stevia wordt echter wel gesteld dat de betreffende producten minder calorieën bevatten of dat er geen suikers aan toegevoegd zijn. 

hoe-gezond-stevia-eigenlijk.jpg
Welke producten bevatten stevia?

Is stevia gezond?

Dagelijks stevia gebruiken heeft geen effect op je gezondheid, mits je natuurlijk de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet overschrijdt. Pluspunten van stevia zijn dat deze zoetsof natuurlijk is en geen calorieën bevat.

Je moet echter rekening houden met het feit dat de producten waarin stevia is verwerkt wel calorieën bevatten omdat vaak slechts een derde van alle suikers door stevia vervangen kan worden zonder een vervelende nasmaak te krijgen. Veel stevia bevattende producten kunnen wel tot 30 procent minder calorieën bevatten dan vergelijkbare producten die met suikers zijn gezoet.  

Bekijk maar eens onderstaande foto… Een heerlijke chocomousse gemaakt met stevia, blauw fruit en pitten.

voordelen-van-voedingsmiddelen-met-stevia.jpg
Koken met stevia

Afbraak in het lichaam

Het menselijke lichaam is niet in staat om stevia op te nemen. Stevia wordt in de darmen gedeeltelijk omgezet in steviol, dat wel opgenomen kan worden door het lichaam en via de urine en de ontlasting weer wordt uitgescheiden.

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…