Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Stevia, ook wel steviolglycosiden, stevioside of rebaudioside A genoemd, is circa 200 tot 300 maal zoeter dan suiker. Het grote voordeel is dat deze in vergelijking met gewone suiker geen calorieën bevat. Stevia is dus een natuurlijke zoetstof die sinds 2011 in de Europese Unie gebruikt mag worden. De steviaplant groeit in Zuid-Amerika en wordt daar al eeuwen gebruikt om bijvoorbeeld thee te zoeten.
Je tong zal de zoete smaak van stevia vertraagd waarnemen. Deze natuurlijke zoetstof kenmerkt zich door de wat bittere- en op drop lijkende nasmaak. De bitterheid van stevia zal echter afnemen als deze wordt gemengd met andere suikers zoals sacharose, fructose of glucose.
Binnen de Europese Unie is wettelijk bepaald welke producten stevia mogen bevatten. Zo mag deze zoetstof bijvoorbeeld gebruikt worden om light frisdranken en -bier, te zoeten.
Maar ook allerlei andere gezoete producten mogen stevia bevatten. Als voorwaarde voor het gebruik van stevia wordt echter wel gesteld dat de betreffende producten minder calorieën bevatten of dat er geen suikers aan toegevoegd zijn.
Dagelijks stevia gebruiken heeft geen effect op je gezondheid, mits je natuurlijk de aanvaardbare dagelijkse inname (ADI) niet overschrijdt. Pluspunten van stevia zijn dat deze zoetsof natuurlijk is en geen calorieën bevat.
Je moet echter rekening houden met het feit dat de producten waarin stevia is verwerkt wel calorieën bevatten omdat vaak slechts een derde van alle suikers door stevia vervangen kan worden zonder een vervelende nasmaak te krijgen. Veel stevia bevattende producten kunnen wel tot 30 procent minder calorieën bevatten dan vergelijkbare producten die met suikers zijn gezoet.
Bekijk maar eens onderstaande foto… Een heerlijke chocomousse gemaakt met stevia, blauw fruit en pitten.
Het menselijke lichaam is niet in staat om stevia op te nemen. Stevia wordt in de darmen gedeeltelijk omgezet in steviol, dat wel opgenomen kan worden door het lichaam en via de urine en de ontlasting weer wordt uitgescheiden.
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon