Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Hoe zit het met de incubatieperiode van het coronavirus?

Anaïs Foriers
4 min read

Corona is momenteel hét gespreksonderwerp van de dag en het virus roept logischerwijze ook heel wat vragen op. De wetenschap en de media doen hun uiterste best om ons van de meest actuele info te voorzien. Want hoe zit het nu precies met die incubatieperiode en hoe worden we ziek?

De incubatietijd is de periode tussen het moment dat je besmet raakt en het moment waarop je je ziek begint te voelen. Wetenschappers schatten de incubatietijd van het coronavirus op twee tot twaalf dagen. Toch hanteren virologen momenteel een incubatieperiode van veertien dagen voor de zekerheid. 

De meeste mensen die besmet raken met het SARS-Cov-2-virus vertonen milde, griepachtige symptomen zo’n vijf tot zes dagen nadat ze geïnfecteerd raakten, al kan dat dus variëren van 2 tot zelfs 12 dagen. De meest voorkomende symptomen zijn een diepe, hardnekkige hoest met keelpijn en koorts. Iets zeldzamer, maar niet onmogelijk, zijn symptomen zoals hoofdpijn, diarree, vermoeidheid, lusteloosheid en het ophoesten van bloed of slijm. Toch kan je ook besmet zijn zonder symptomen te hebben. Één op de vijf besmette personen maakt helemaal nooit koorts.

Wanneer moet ik in quarantaine?

Ook wie geen symptomen heeft, kan dus andere mensen aansteken met het virus. Toch is die kans voorlopig nog klein. Je bent pas echt besmettelijk als je begint te hoesten, want dan kan het virus zich makkelijker verspreiden via je speeksel. Dat wil niet zeggen dat je geen afstand van anderen moet houden als je geen symptomen hebt, want via aanrakingen kan je het wel doorgeven natuurlijk.

Ga daarom zeker niet naar je dokter of naar het ziekenhuis als je je grieperig voelt of een van de symptomen hebt. Bel je dokter. Hij zal bepalen of je gewoon thuis mag uitzieken of naar het ziekenhuis moet gaan. Ook schrijft hij je een doktersbriefje voor vanop afstand. Blijf minstens 7 dagen thuis in quarantaine en vermijd contact met anderen. Voorlopig wordt niemand nog getest, enkel mensen die in de zorgsector werken en patiënten die met ernstige luchtwegklachten in het ziekenhuis opgenomen worden.

Wat als ik het virus heb?

Zo’n acht op de tien keer blijft het bij de eerste symptomen en ebt de ziekte vanzelf weg. Dat kan wel tot vijf dagen duren en eventueel nog wat extra dagen bedrust. Bij sommige patiënten worden de symptomen echter erger en komt een longonsteking voor, gevolgd door ernstige complicaties waarbij de longen zich vullen met vocht.

Bij 14 procent van de besmette personen leidt het virus tot serieuze ademhalingsproblemen en benauwdheid. Momenteel belandt zo’n vijf procent van de besmette mensen in een kritieke toestand en ongeveer de helft van hen overlijdt. Dat is dus 2,5 procent van alle besmettingen.

Hoe kan ik me beschermen?

Het virus kan minstens een paar uur overleven buiten ons lichaam, misschien zelfs een paar dagen. Daarom wordt er op plaatsen zoals in supermarkten nu extra goed gepoetst. Het is ook geen slecht idee om geregeld de handen te wassen en ontsmetten na het aanraken van deurklinken, contant geld of betaalterminals.

De incubatietijd kan dus tussen de 2 en 12 dagen zijn, terwijl de meeste symptomen zich na ongeveer vijf dagen voordoen. Daarom is het ook belangrijk om jezelf zoveel mogelijk af te zonderen en niet in contact te komen met andere mensen, zeker niet met risicogroepen. Zo kan je het virus ook niet ongemerkt doorgeven.

Bronnen
https://www.gva.be/cnt/dmf20200315_04890397/al-uw-corona-vragen-beantwoord-door-experts
https://www.demorgen.be/nieuws/coronavirus-van-symptomen-tot-incubatietijd-dit-zijn-alle-feiten-op-een-rij~b3b69d18/?referer=https%3A%2F%2Fwww.google.com%2F
https://www.uza.be/veelgestelde-vragen-covid-19

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…