Denk jij er ook pas aan om je matras te vervangen als je merkt dat je slechter slaapt dan vroeger? Naarmate je matras ouder wordt, verzwakken de veerkracht en de ondersteunende elementen. Je matras is dan niet langer aangepast aan je persoonlijk slaapprofiel en leidt tot nekklachten, rugklachten, schouderpijn of pijn aan de heupen. Wakker worden met pijn en een stijve nek beperkt je in heel wat dingen overdag. Je koopt dus best een nieuwe matras voordat er klachten optreden. Maar hoe weet je nu precies wanneer je matras aan vervanging toe is? En hoe kan je je levensduur verlengen?
Levensduur van een matras
Gewoonlijk gaat een goede matras ongeveer 10 jaar mee. Vereiste is wel dat je ze goed onderhoudt. En natuurlijk hebben ook je lichaamsgewicht en het materiaal van je matras een invloed op de levensduur ervan. Als je na enkele jaren sterk bijkomt of afvalt, zal je matras niet meer op maat zijn van jouw lichaam en behoeften. Op een versleten matras slaap je niet alleen slecht, op termijn krijg je ook te kampen met lichamelijke klachten.
Putten in de matras
Heb je het gevoel dat je in een put ligt? Rol je elke keer opnieuw naar je partner toe? Ga eens naast je bed staan en kijk eens naar je matras. De kans is groot dat er kuilvorming is en dat je matras afhelt naar het midden. Dat je matras de vorm van je lichaam aanneemt, is compleet normaal. Maar als er werkelijk een put zichtbaar is, wordt je lichaam niet meer correct ondersteund. Lang zal het niet meer duren vooraleer rug- en heuppijn de kop opsteken. Hoog tijd om je matras te vervangen.
Vlekken op je matras
’s Nachts verlies je tot 1 liter zweet. Als je je bed niet goed verlucht, kunnen vlekken ontstaan. Dat zijn bacteriën en schimmels. Ze zijn niet hygiënisch en kunnen schadelijk zijn voor je gezondheid. Zeker als je last hebt van huisstofmijtallergie kan je er last van ondervinden. Een matrasbeschermer voorkomt vlekken op je matras en bovendien kan je die – in tegenstelling tot je matras zelf – makkelijk wassen op 60°C.
Gevolgen van een versleten matras
Als je matras haar beste tijd gehad heeft, versoepelt de vulling waardoor je lichaam minder ondersteund wordt tijdens de nacht. Na enkele jaren begint niet alleen je matras door te hangen, ook je lattenbodem wordt minder stevig. Dit kan nare gevolgen hebben voor je gezondheid, je rug en je nek. Een matras met deuken maakt dat de drukverdeling niet meer optimaal is voor je lichaam. Wie een harde matras gewoon is, krijgt vaker lage rugpijn van een te zachte matras. Als de pijn aanhoudt – en zowel tijdens als na het slapen voorkomt – vergroot de kans op chronische rugklachten. Die kunnen je overdag belemmeren. Ook je heupen zullen last ondervinden van je rug die door de pijn uit balans raakt.
Levensduur verlengen
Wil je zo lang mogelijk van je matras genieten? Onderhoud ze dan goed. Investeer zeker in een goede matrashoes en gebruik een goede matrasbeschermer. Was die geregeld. Kies voor een temperatuurregulerende, waterdichte of antiallergische beschermer om de perfecte slaapsituatie te creëren.
Keer je matras ook vaak genoeg om. Denk er dan niet alleen aan om de matras zijdelings keren, maar verwissel de hoofd- en voetkant ook eens. Ventileer je slaapkamer dagelijks en laat je lakens open liggen om het vocht op te laten drogen. Zo geef je ook geen kans aan de huisstofmijt, want deze beestjes houden van warmte en vocht. Kijk ook na of een label op de matras de winter- of zomerzijde aanduidt. Dit komt de ventilatie tijdens de warme of koude nachten ten goede en garandeert een gezonde nachtrust.