Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Lezersvraag: Waarom verschilt de duur van de menopauze zo van vrouw tot vrouw?

2 min read

Naar aanleiding van de Dag van de Menopauze vorige maand vroegen we jullie vragen over de menopauze in te sturen die jullie graag beantwoord zouden zien op Gezond.be. De vragen werden ondertussen verzameld en de komende weken zal menopauzeconsulente Chris Van Gaver ze stuk voor stuk beantwoorden. Deze week: hoe komt het dat de duur van de menopauze zo kan verschillen van vrouw tot vrouw?

Het antwoord van menopauzeconsulente Chris Van Gaver: 

De overgang met daarin de perimenopauze, menopauzedag en postmenopauze duurt gemiddeld 6-10jaar. Omdat de duur en de leeftijd waarin men in de overgang en menopauze komt genetisch bepaald is, afhankelijk is van de individuele hormoonhuishouding en van de manier hoe je er als vrouw mee omgaat, bestaat er geen éénduidig antwoord hoelang deze periode nu precies start en duurt. Alles hangt af van de tijd die het lichaam nodig heeft om terug in balans te komen.

Gemiddeld start de overgang rond het 45e levensjaar. Er is geen maandelijkse eisprong meer, de menstruatiecyclus wordt onregelmatiger en er kunnen overgangsklachten optreden.

De gemiddelde leeftijd waarop de meeste vrouwen hun menopauzedag (de dag dat je gedurende 1 jaar géén menstruatie meer gehad hebt) hebben is 51,4 jaar. Vanaf dan gaat de postmenopauze is. Deze fase begint na de laatste menstruatie en eindigt met de dood. De levensverwachting van de vrouw is ongeveer 84 jaar waardoor de postmenopauzale fase gezien kan worden als één van de langste fasen in het leven van de vrouw.

Vind een menopauzeconsulente bij jou in de buurt via  www.menofocus.be

Bekijk zeker ook Chris’ website www.menobalans.be voor meer info!

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…