Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Maakt het tijdstip waarop je eet een verschil voor je gewicht?

Bram
3 min read

‘Je moet ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar.’ Iedereen heeft deze veelgebruikte uitdrukking vast al gehoord, maar klopt ze ook wel? En heeft het tijdstip waarop je eet een invloed op je gewicht? Om deze hypothese te onderzoeken deden enkele Amerikaanse wetenschappers een interventiestudie.

Opzet van het onderzoek

Elf gezonde volwassenen (20-45 jaar) met overgewicht namen aan het onderzoek deel. Iedere deelnemer volgde twee verschillende voedingsschema’s gedurende vier dagen. Beide schema’s bestonden uit identiek dezelfde maaltijden en dus hetzelfde aantal calorieën. Enkel het moment waarop gegeten werd verschilde.

In het ene schema ontbeten ze om 8 uur en kregen ze hun avondeten om 20 uur. Tijdens het andere schema namen ze hun ontbijt ook om 8 uur. De lunch werd om 11u gegeten en het diner reeds om 14 uur. Ze vastten dus 18 van de 24 uur in plaats van 12 van de 24 uur. Op de vierde dag gingen de onderzoekers het energieverbruik meten en het gehalte van verschillende hormonen die betrokken zijn bij de regulatie van honger en eetlust in het bloed. De deelnemers kregen ook een gestandaardiseerde vragenlijst voorgeschoteld waarin gepolst werd naar hun honger- en verzadigingsgevoel.

Nieuwsgierig naar meer over vasten? In de podcastaflevering ‘Intermittent fasting: de hype voorbij’ leer je alles over het vasten en ontdek je of het iets voor jou zou kunnen zijn. Beluister hem hier.

Resultaten?

De resultaten tonen aan dat er geen verschil is in energieverbruik tussen de voedingsschema’s. Mensen verbranden in beide gevallen evenveel calorieën. Wel hadden de deelnemers die om 14 uur al hun laatste maaltijd aten, minder honger en een voller gevoel. Dit zou deels te danken zijn aan de verlaagde concentratie van het hormoon ghreline.

Uit het onderzoek blijkt dus dat je eetlust vermindert en je je sneller verzadigd voelt wanneer je ’s avonds niet (of weinig) eet. En dit is dan weer een verklaring waarom ontbijten als een keizer, lunchen als een koning en dineren als een bedelaar een gunstig effect heeft op je gewicht.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…