Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Mazelen verzwakken ons immuunsysteem jarenlang

Bram De Brabander
2 min read

Wie mazelen krijgt, kan daar jaren nadien de gevolgen nog van ondervinden. Dat blijkt uit nieuw onderzoek dat aantoont dat de ziekte ons immuunsysteem zwaar aantast. Een vaccin blijft dus belangrijk.

Infectieziekten

Nederlandse en Britse wetenschappers onderzochten Nederlandse kinderen die niet waren gevaccineerd tegen mazelen en ontdekten dat de ziekte veel meer doet dan alleen de typische rode vlekjes op de huid veroorzaken. Mazelen tasten ook het immuunsysteem aan, waardoor we jarenlang vatbaarder blijven voor andere infectieziekten, zoals polio of bof.

Om tot die conclusie te komen onderzochten de wetenschappers het bloed van 77 kinderen uit de Nederlandse Biblebelt, waar veel ­orthodox-protestantse gezinnen wonen die hun kinderen niet laten vaccineren. Dat deden ze voor en nadat de kinderen de mazelen hadden gekregen. Conclusie: 11 tot 73 procent van hun ‘immuun­repertoire’ was weggevaagd, afhankelijk van hoe zwaar ze de ziekte hadden doorgemaakt.

Geheugencellen

‘De gedode cellen zijn voornamelijk geheugencellen’, zegt viroloog Marc Van Ranst (KU Leuven) in De Standaard. ‘Dat zijn cellen in ons immuunsysteem die antistoffen aanmaken en ons beschermen tegen ziekten.’ Elke keer als we in contact komen met een ziekte, herinnert ons immuunsysteem zich dat, zodat we de volgende keer beter gewapend zijn om die te bestrijden. ‘Maar door het mazelen­virus komen er gaten in dat geheugen’, zegt Van Ranst. Daarna kan het jaren duren voor het afweersysteem hersteld is.

In België hebben we een vaccinatiegraad van 96 procent bij kinderen, wat in lijn is met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie. Toch ­raken ook bij ons nog jaarlijks mensen besmet. In 2018 ging het om 120 gevallen en in 2017 om 367. Vooral Belgen tussen de 20 en 40 jaar zijn kwetsbaar wanneer ze de ziekte niet hebben doorgemaakt en niet of niet afdoende zijn gevaccineerd.

Bron: De Standaard

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…