Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Minipil: Voordelen & Nadelen – Merken & Hoe gebruiken?

Olivier
5 min read

De minipil is een redelijk nieuw anticonceptiemiddel, dat gebruikt wordt door een kleine groep vrouwen. Het is een doorlopende pil, die alleen het hormoon progestageen bevat en daardoor minder bijwerkingen heeft. In tegenstelling tot de combinatiepil, zit het hormoon oestrogeen niet in de minipil.

De minipil moet elke dag worden ingenomen. Het hormoon progestageen zorgt ervoor dat de afgifte van de natuurlijke hormonen wordt geblokkeerd. Er komt dan geen eicel vrij. Verder verandert de samenstelling van het baarmoederhalsslijmvlies. Het wordt dik, taai en ondoordringbaar voor zaadcellen. Ook voorkomt de pil de innesteling van een bevruchte eicel in de baarmoederholte. Bij sommige vrouwen treedt helemaal geen eisprong meer op.

De minipil bevat alleen het hormoon progestageen en geen oestrogeen. Hierdoor is dit anticonceptiemiddel dan ook zeer geschikt voor vrouwen die:

Gebruik van de minipil

Het is de bedoeling dat je de minipil elke dag slikt, zonder het inlassen van een stopweek. Elke pilstrip bevat 28 pillen, er is dus geen pauzeweek. Na de laatste pil, begin je gewoon weer met een nieuwe strip. Ook tijdens je menstruatie slik je de pil gewoon door. Voor zoveel mogelijk betrouwbaarheid, is het belangrijk dat je de minipil altijd op een vast tijdstip inneemt.

Begin je voor de eerste keer aan de minipil? Neem deze dan in op de eerste dag van je menstruatie. Als je de minipil voor de eerste keer gebruikt, biedt deze pas na twee weken bescherming tegen een zwangerschap. Het is dan ook een advies om de eerste twee weken een condoom te gebruiken tijdens de seks. Als je niet op de eerste dag van je menstruatie begint, maar pas enkele dagen later, dan is de pil pas betrouwbaar na zeven dagen.

Minipil vergeten in te nemen?

Als je vergeten bent om de minipil in te nemen, dan kan je deze nog binnen 36 uur na de voorgaande pil innemen. Neem de volgende pil wel op het normale tijdstip in. Zo ben je nog beschermt tegen een zwangerschap. Wanneer je later dan 36 uur bent, dan is dit anticonceptiemiddel een stuk minder betrouwbaar. Het advies is weer afhankelijk van de week waarin je de pil bent vergeten.

Eerste week pil vergeten

Als je de pil in de eerste week van je strip bent vergeten, dan kun je deze alsnog innemen. Ga gewoon verder met de pilstrip, maar gebruik dan wel een week lang condooms. Als je zonder condoom hebt gevreeën in de vijf dagen vóór de dag dat je de pil bent vergeten of in de zeven dagen daarna, dan is het een advies om de morning-afterpil te slikken.

Resterende weken vergeten

Als je de pil gedurende de resterende weken van de pilstrip bent vergeten, dan kun je deze alsnog innemen. Je kunt daarna gewoon weer verder gaan met de pilstrip. Maak de eerste zeven dagen wel gebruik van een condoom, want de pil is pas na een week weer betrouwbaar.

Regelmatig voorkomende bijwerkingen

Net zoals bij de combinatiepil, kan je bij het gebruik van de minipil ook last krijgen van bijwerkingen. Een klacht die regelmatig voorkomt is onregelmatig bloedverlies. Verder hebben sommige vrouwen last van pijnlijke borsten, misselijkheid, hoofdpijn, migraine of gewichtstoename. Ook kan de menstruatie na een aantal maanden wegblijven. Meestal verdwijnen deze klachten binnen drie maanden.

Voordelen van de minipil

Dit anticonceptiemiddel bevat diverse voordelen:

  • Betrouwbaar: Bij correct gebruik is het een zeer betrouwbaar anticonceptiemiddel
  • Nauwelijks menstruatieklachten: het slijmvlies van de baarmoeder wordt dun gehouden. Hierdoor is de menstruatie minder pijnlijk en veel lichter. Het kan ook dat de menstruatie helemaal niet meer optreedt.
  • Geschikt tijdens borstvoeding: aangezien de minipil geen oestrogeen bevat, kun je deze ook gebruiken als je nog borstvoeding geeft
  • Sneller vruchtbaar: als je bent gestopt, kun je meteen weer zwanger worden

Nadelen van de minipil

Naast de vele voordelen, heeft de minipil ook een aantal nadelen:

  • Streng innameschema: voor een volledige betrouwbaarheid, dien je de pil elke dag op een vast tijdstip in te nemen.
  • Bloedverlies: je kunt last krijgen van tussentijdse bloedingen of een onregelmatige menstruatie
  • Bijwerkingen: er is een kleine kans op bijwerkingen, zoals stemmingswisselingen en hoofdpijn

De minipil biedt geen bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen (soa’s). Dit doet alleen het condoom. Bij braken of diarree biedt de minipil minder bescherming tegen zwangerschap. Ook het gebruik van sommige medicatie kan de werking verminderen.

Minipil Merken

In België is de minipil enkel verkrijgbaar onder de merknaam Cerazette (desogestrel). Dit lichte, enkelvoudige hormonale anticonceptiemiddel, moet je dagelijks slikken zonder enige onderbreking. Als je eerst een andere anticonceptiepil gebruikte, dan kun je meestal direct overstappen op Cerazette. Je hoeft dan geen stopweek in te voegen. De minipil is dan meteen vanaf de eerste dag veilig. Wil je starten met de minipil? Laat je dan adviseren door je arts.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…