Bij een geboren baby, wordt de navelstreng direct doorgeknipt. Het overblijvende navelstompje valt na ongeveer negen dagen van het lichaam af. Hierna hoort de navel droog en dicht te zijn. Echter, bij sommige baby’s is dit niet het geval. Een klein aantal zuigelingen heeft namelijk last van een navelbreuk of andere navelproblemen, zoals een navelontsteking of navel waar een poliep, wild vlees of een granuloom in groeit.
Je kunt de navel zien als een gaatje in de buikwand. Door dit gaatje kwamen tijdens de zwangerschap de navelstreng, en daarmee ook de bloedvaten, het lichaam van de baby naar binnen. Bij sommige baby’s is het gaatje groter, dan bij andere. Dit verschilt dus per zuigeling. De navelstreng wordt altijd direct na de geboorte verwijderd. Het gaatje sluit dan vanzelf. Bij twintig procent van de zuigelingen gebeurt dit echter niet. Er is dan sprake van een navelafwijking.
Navelbreuk
Bij een navelbreuk stulpt er een stukje darm uit in de navel. De huid rondom de navel is dan wat gezwollen. De oorzaak is een zwakke plek in de buikwand. Meestal ontstaat een navelbreuk rond de vijfde of zesde dag na de geboorte. De druk in de buik wordt groter als de baby huilt, lacht of perst. De zwelling wordt dan groter en harder en de breuk wordt verder naar buiten geduwd. Soms krijgt de zwelling een blauwe kleur. Gelukkig is een navelbreuk niet schadelijk en heeft je baby er geen last van.
Behandeling navelbreuk
Meestal is het niet nodig om een navelbreuk te behandelen. Vaak sluit de breuk zich vanzelf voordat een kindje drie jaar. Als de breuk na drie jaar nog niet is gesloten, dan is een operatie soms noodzakelijk. Er is dan meer gevaar op beklemming van de darmen. Tijdens de operatie wordt er een sneetje bij de breuk gemaakt, waardoor de uitstulping wordt verwijderd. Eventueel wordt de zwakke plek in de buikwand ook hersteld.
Navelontsteking
Sommige baby’s krijgen de eerste dagen na de geboorte last van een navelontsteking. Hierbij wordt het overgebleven navelstompje wat vochtiger. Het gaat ook stinken. De huid is dan rood en warm. Door de ontsteking kan je baby zich grieperig voelen. Sommige pasgeborenen hebben koorts. Bij een navelontsteking komt er pus of gelig vocht uit de navel. Doordat je kindje zich ziek voelt, heeft het geen zin in drinken en eten en verliest het snel gewicht. Een ontsteking kan de oorzaak zijn van een niet goed schoongemaakte navel. Echter, soms kan er ondanks goede hygiëne toch een ontsteking ontstaan.
Vermoed je dat je kindje een navelontsteking heeft? Ga dan direct naar de huisarts toe. Als de ontsteking niet wordt behandeld, dan kunnen er verdere complicaties optreden, zoals een uitbreiding van de ontsteking naar het buikvlies of de buikorganen, een granuloom op de navel of necrose van de navel(huid). Bij de laatstgenoemde is de huid dood.
Navelgranuloom
Sommige zuigelingen hebben last van afwijkend weefsel in de navel. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Zo kan een chronische ontsteking, oftewel granuloom, de reden zijn. Verder kan dit afwijkende weefsel ook een gevolg zijn van een uitsteekseltje (of een poliep) waarbij er een stukje weefsel van de urinewegen of darmen in de navel zit. Er kan slijm, urine, ontlasting of vocht uitkomen. Aan de kleur kun je zien of je baby last heeft van een granuloom of een poliep. Een granuloom is roze en een poliep is felrood. Gelukkig is het vaak pijnloos en heeft je kindje er dus geen last van.
Behandeling navelgranuloom
Navelgranuloom kan eenvoudig behandeld worden met zilvernitraat. Dit wordt met een stiftje aangebracht rondom de navel en etst het overtollige weefsel binnen enkele dagen dicht.
Navelproblemen voorkomen
Een navelontsteking is de enige navelafwijking die je meestal kunt voorkomen. De kans op een ontsteking wordt verkleint, door de navel van je baby goed te verzorgen. Nadat je je kindje in bad hebt gedaan, dep je de navel voorzichtig droog. Dep daarna nog een keer met een watje dat je in desinfecterende vloeistof hebt gedrenkt, dit kan bijvoorbeeld alcohol zijn. Als het watje is gedroogd, leg je een steriel gaasje om het navelstompje heen. Leg het navelstompje daarna richting het hoofdje op de buik en doe het navelbandje weer om. Je kunt deze beter met een verbandpleister vastplakken, dan deze sluiten met een veiligheidsspeld. Als je je baby de volgende dag weer in bad doet, voer je weer dezelfde handelingen uit.
Wanneer naar de huisarts?
Voor een navelbreuk hoef je meestal niet naar de huisarts te gaan. Deze is onschuldig en verdwijnt vaak voor het derde levensjaar. Een poliep of granuloom wordt meestal al bij de geboorte ontdekt. Maak wel een afspraak met je huisarts als je baby last heeft van de volgende symptomen:
- Een rode en warme navel
- Een stinkende navel
- Ziek gevoel
- Pus uit de navel