Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw medicijn tegen ADHD? UAntwerpen onderzoekt supplement met boomschors

Lore
3 min read

Rilatine is nog altijd het vaakst voorkomende medicijn bij de behandeling van ADHD bij kinderen en jongeren. Helaas kan dit middel ook bijwerkingen hebben. Daarom gaan onderzoekers van de Universiteit van Antwerpen op zoek naar een nieuwe behandeling. En daarbij speelt boomschors een grote rol.

Schorsextract Pycogenol als mogelijk medicijn

ADHD is een ontwikkelingsstoornis die onder meer tot hyperactiviteit en concentratiestoornissen kan leiden. Naar schatting tot 7 procent van de kinderen en jongeren lijden eraan. Uit een kleine studie uit Slovakije blijkt nu dat extract van boomschors een medicijn zou kunnen zijn bij de behandeling van deze stoornis. Het gaat om een schorsextract van de Franse maritieme pijnboom, dat door het Zwitserse bedrijf Horphag Research op de markt wordt gebracht onder de merknaam Pycogenol. Ook bij ons kan je supplementen met boomschors kopen, bijvoorbeeld Bio-Pycogenol.

“Bij ADHD blijkt dat de immuniteit, het afweersysteem tegen ziekteverwekkers, mogelijk verstoord is en de kinderen hebben mogelijk ook meer oxidatieve stress. Boomschors werkt in op beide punten, dus het extract lijkt ideaal te zijn bij de behandeling”, vertelt doctor in de farmaceutische wetenschappen en voedings- en gezondheidsspecialiste Annelies Verlaet van de Universiteit van Antwerpen op Radio 1.

Dubbelblinde studie met kinderen

Binnen de onderzoeksgroep NAturA van het departement farmaceutische wetenschappen van de Universiteit van Antwerpen willen Verlaet en professor Nina Hermans nu verder onderzoek starten naar de werking van zo’n voedingssupplement met boomschors. Dat gebeurt in samenwerking met de universiteit van Wageningen, in Nederland. Ook het UZA, het ZNA en het UZ Gent zijn bij de studie betrokken.

De onderzoekers voeren een dubbelblinde studie uit, met 144 Vlaamse en Nederlandse kinderen, tussen 6 en 12 jaar. Dat betekent dat zowel de deelnemers als de onderzoekers tijdens de studie niet weten welke behandeling de deelnemers precies krijgen.

De deelnemers worden in 3 groepen verdeeld.

  • De ene groep krijgt het boomschorsextract
  • De andere groep normale medicatie
  • De laatste groep een placebo

Hierdoor kunnen de onderzoekers zonder vooroordelen de behandeling beoordelen.

Rilatine werkt, maar…

De nieuwe behandeling met boomschorsextract kan een alternatief vormen voor het medicijn rilatine, dat nu vaak voorgeschreven wordt bij de behandeling van ADHD. “Rilatine werkt zeker, maar heeft ook vaak bijwerkingen, zoals hoofdpijn en slapeloosheid. Vandaar onze interesse in dit extract”, vertelt Verlaet nog.

Aanmelden voor de studie kan via de site van de UAntwerpen.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…