Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Welke muziek helpt je om je beter te concentreren?

Anja
3 min read

Sommige mensen kunnen zich alleen concentreren wanneer het stil is in een ruimte. Alleen dan kunnen ze leren of werken. Maar er zijn ook veel mensen die het prettig vinden om muziek aan te hebben als ze aan het werk zijn of huiswerk voor school maken.

Zijn er dan ook soorten muziek waarbij je je beter kunt concentreren dan bij andere? Iedereen zal het logisch in de oren klinken dat je niet echt goed kunt werken met keiharde housemuziek op de achtergrond. Maar welke muziek helpt juist wel om goed te presteren?

Kies voor rustige achtergrondmuziek

Wil je muziek luisteren tijdens het leren of werken, kies dan bij voorkeur voor rustige achtergrondmuziek. Vaak helpt het om naar muziek in een andere taal te luisteren dan die waarin je werkt. Dus ben je bezig met de leerstof voor het examen Frans, luister dan niet naar Franse chansons. Ben je voor je werk een tekst in het Nederlands aan het schrijven, luister dan geen Nederlandstalige meezingers of luisterliedjes. Je concentreert je dan onbewust te veel op de teksten van de liedjes en dat leidt af.

Zet het volume niet te hard, maar kies een volume waarbij je je ook niet overdreven hoeft in te spannen om de muziek te horen. Luister bij voorkeur muziek via speakers en niet via oordopjes of een koptelefoon. De muziek komt dan namelijk “te dichtbij” en belemmert je in je concentratie.

Klassieke muziek

Klassieke muziek is bij uitstek geschikt om je goed bij te concentreren. Diverse studies hebben aangetoond dat luisteren naar klassieke muziek en leren of werken heel goed samengaan. Het probleem hierbij kan zijn dat klassieke muziek soms erg bombastisch is, dus het is dan wel belangrijk om stukken te kiezen die de aandacht niet afleiden.

Ambient muziek

Ambient muziek is ook zeer geschikt om te luisteren wanneer je je moet concentreren. Ten eerste wordt er bij deze muziek niet gezongen, instrumentale muziek leidt sowieso de aandacht minder af dan muziek met vocalen. Deze muziek is voornamelijk geproduceerd en bedoeld om een bepaalde sfeer te creëren. Dit is prima te combineren met werken of studeren.

Lees ook:

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…