Op welke matras jij goed slaapt, is afhankelijk van heel wat factoren. Zo spelen je lichaamsbouw, persoonlijke behoeften en slaaphouding een belangrijke rol. Alleen wanneer je matras je lichaam perfect ondersteunt, geniet je een goede nachtrust. Heb jij zo’n ideale matras gekocht? Dan wil je natuurlijk dat die zo lang mogelijk zijn goede staat behoudt. In dat geval komt het erop aan je matras goed te onderhouden. We geven je enkele tips om de levensduur van je matras te verlengen en om de hygiëne in de slaapkamer te bewaren.
Draai en keer je matras
Draai je matras vaak genoeg om, zeker in het begin. De eerste vier weken keer je je matras best elke week, totdat je elke zijde beslapen hebt. Zo voorkom je dat de matras ingedeukt raakt of afhelt naar één kant door het onverdeelde gewicht. Bovendien geef je je lichaam zo de kans om aan de matras te wennen. Het kan enkele dagen of weken duren tot die comfortabel aanvoelt.
Wissel twee keer per jaar het hoofd- en voeteinde (verticaal) om de belasting op je matras te verdelen. Keer de matras ook jaarlijks tweemaal in de breedte (horizontaal), zodat de onderkant bovenaan komt liggen. In totaal vier keer per jaar draaien dus. Door je matras te draaien, voorkom je niet alleen putten in je matras, het is ook hygiënischer. En je matras wordt op die manier eens goed verlucht. Op sommige matrassen is zelfs aangeduid welke kant het meest geschikt is voor welk seizoen.
Onderhouden matras
Een goede matrasbeschermer helpt ook om je matras een langer leven te bieden. Een beschermer voorkomt dat je matras lijdt onder de hoeveelheid transpiratievocht die je ’s nachts verliest en vermijdt dat er vlekken op je matras komen. Ben je allergisch voor huisstofmijt? Dan ben je vast gebaat bij een antiallergische beschermer. Ook voor je kussen is een beschermer aangeraden. Een kussenbeschermer beschermt je kussen tegen vocht- en zweetvlekken. En een hygiënisch kussen gaat nu eenmaal langer mee.
Wist je trouwens dat je een kwalitatieve matras niet hoeft schoon te maken of te borstelen? Ga je matras nooit stofzuigen. Daardoor komt er juist nog meer stof vrij. Bovendien bestaat de kans dat je je matras beschadigt door de zuigkracht. Naast een matrasbeschermer biedt ook een hoes bescherming aan je matras en verhoogt ze het slaapcomfort. Was die één maal per jaar.
Schimmel voorkomen
Bij nachtelijk zweten kan je tot wel 1 liter vocht transpireren. Zweet dat zich vervolgens ophoopt in de matras. In een vochtige of koude ruimte kan de matras niet voldoende ventileren, waardoor condensatie optreedt en schimmel ontstaat. Daarom is het erg belangrijk om een ventilerende matras aan te schaffen. Zo krijgt schimmel geen schijn van kans. Verlucht dagelijks je slaapkamer en laat de lakens open liggen voor een optimale verluchtig van je bed. Zorg dat je matras niet in het zonlicht terecht komt, laat geen huisdieren toe in de slaapkamer en regel de temperatuur om te ventileren en schimmel uit te sluiten.
Matras vervangen
Of je nu een latexmatras, pocketverenmatras, traagschuim- of koudschuimmatras gekozen hebt: elke matras verdient het om onderhouden te worden. Om het even uit welk materiaal je matras bestaat. Helaas blijft je matras niet eeuwig meegaan. Hoe goed je die ook onderhoudt, na gemiddeld jaar verliest je matras haar oorspronkelijke veerkracht. Ze wordt harder of gaat juist té veel doorzakken. Bovendien zijn de vochtregulerende deeltjes na 10 jaar sterk verzwakt. Daardoor wordt je transpiratievocht minder goed opgenomen. Een nieuwe matras kopen, is niet alleen een goede beslissing. Het is ook veel hygiënischer.