Er hangen ons veel ergere dingen boven het hoofd dan apenpokken
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Inhoud
Vorig jaar registreerden een recordaantal van 85.860 Belgen zich als orgaandonor. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van gegevens van het nationaal registeren. In totaal zijn daarmee nu 356.280 potentiële donoren in ons land.
Voorgaande jaren schommelde het aantal registraties telkens tussen de 10.000 en 40.000. De enorme stijging van dit jaar is te danken aan het tv-programma Make Belgium Great Again.
Naar aanleiding van dat programma waren onder meer 240 gemeentehuizen uitzonderlijk open op zondag 23 september zodat mensen zich konden registreren als orgaandonor.
De vraag naar organen zoals hart, longen, pancreas, lever en nieren blijft volgens transplantatiecoördinator Luc Colenbie (UZ Gent) niettemin wel nog steeds groter dan het aanbod.
Niet alle mensen die zich registreerden kunnen namelijk ook effectief organen doneert. Worden mensen ziek of sterven ze thuis, kunnen hun organen geen levens meer redden.
In België is iedereen automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd of als je naaste familieleden zich tegen de donatie verzetten.
Wil je zeker zijn dat je wens gerespecteerd wordt? Dan kun je je keuze laten registreren. Dat kan makkelijk en snel in het gemeente- of stadhuis:
Een registratie is niet bindend en kan altijd nog herroepen worden als je van gedachten verandert. Je gegevens laten ingeven of wijzigen is volledig gratis.
Volgens de ProMED-website, ‘s werelds grootste open surveillancesysteem voor het melden van uitbraken, was mei een slechte maand voor infectieziekten. En dat heeft niks...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon