Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Recordaantal geregistreerde orgaandonoren

Lore
3 min read

Vorig jaar registreerden een recordaantal van 85.860 Belgen zich als orgaandonor. Dat berichten De Standaard en Het Nieuwsblad op basis van gegevens van het nationaal registeren. In totaal zijn daarmee nu 356.280 potentiële donoren in ons land.

Stijging door tv-programma

Voorgaande jaren schommelde het aantal registraties telkens tussen de 10.000 en 40.000. De enorme stijging van dit jaar is te danken aan het tv-programma Make Belgium Great Again.

Naar aanleiding van dat programma waren onder meer 240 gemeentehuizen uitzonderlijk open op zondag 23 september zodat mensen zich konden registreren als orgaandonor.

Vraag blijft groter dan aanbod

De vraag naar organen zoals hart, longen, pancreas, lever en nieren blijft volgens transplantatiecoördinator Luc Colenbie (UZ Gent) niettemin wel nog steeds groter dan het aanbod.

Niet alle mensen die zich registreerden kunnen namelijk ook effectief organen doneert. Worden mensen ziek of sterven ze thuis, kunnen hun organen geen levens meer redden.

Hoe registreren?

In België is iedereen automatisch een potentiële orgaandonor, tenzij je dit uitdrukkelijk hebt geweigerd of als je naaste familieleden zich tegen de donatie verzetten.

Wil je zeker zijn dat je wens gerespecteerd wordt? Dan kun je je keuze laten registreren. Dat kan makkelijk en snel in het gemeente- of stadhuis:

  • Neem je identiteitskaart mee.
  • Vul een registratieformulier in (dit kan ook op voorhand).
  • De medewerker in het gemeente- of stadhuis brengt je gegevens in het rijksregister en geeft je een ontvangstbevestiging mee.

Een registratie is niet bindend en kan altijd nog herroepen worden als je van gedachten verandert. Je gegevens laten ingeven of wijzigen is volledig gratis.

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…