Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slaapverlamming: de engste slaapstoornis

Gezond.be
2 min read

Pommeline Tillière, bekend van Temptation Island, en Youtubester Jamilla Baidou maakten vorige week bekend dat ze lijden aan slaapverlamming, een vrij onbekende aandoening waarbij je klaarwakker, maar compleet verlamd in bed ligt. Slaapverlamming kan dus zeer eng aanvoelen. Wij leggen uit wat er juist gebeurt als je slaapverlamming hebt.

Wat is slaapverlamming?

Slaapverlamming treedt op tijdens de REM-slaap, ook droomslaap genoemd. Tijdens die slaapfase bewegen je ogen sneller, maar de rest van je lichaam blijft ontspannen. Slaapverlamming komt voor wanneer je in je REM-slaap valt, of er net uitkomt. Tijdens een slaapverlamming ben je nog wakker, maar je kan je lichaam niet bewegen. Slaapverlammingen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel eng zijn. Vooral omdat ze vaak gepaard gaan met hallucinaties. Omdat je tijdens een slaapverlamming niet echt wakker bent, maar ook niet echt droomt, kunnen die hallucinaties zeer realistisch zijn. Veelvoorkomende hallucinaties zijn voetstappen of stemmen horen, het gevoel hebben dat je wordt opgetild of dat er iemand aan je voeten trekt.

Zijn er factoren die slaapverlamming kunnen uitlokken?

Slaapverlamming wordt meestal voor het eerst vastgesteld tijdens de tienerjaren, maar het kan op alle leeftijden voorkomen, zowel bij mannen als vrouwen. De precieze oorzaak van slaapverlamming is onbekend, maar het komt wel vaker voor bij mensen die slaapproblemen hebben, zoals slaapapneu en narcolepsie. Ook stress, overmatig alcoholgebruik, een slaaptekort en een onregelmatig slaappatroon kunnen slaapverlamming uitlokken. Slaapverlamming kan eenmalig of meerdere keren voorkomen. Bij de meeste mensen is er geen behandeling nodig, maar als je er veel last van hebt, is het verstandig om je huisarts te contacteren. Hij of zij zal de onderliggende reden proberen aan te pakken. Stappen die je kan ondernemen zijn voor een goede nachtrust zorgen en stress zoveel mogelijk vermijden overdag.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…