Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Tips voor het behouden van een gezond gewicht

Camille
5 min read

Bijna 1 op de 2 Belgen heeft overgewicht. Vaak zijn het kleine dingen die ongemerkt je gewicht de hoogte injagen. Lees alvast onze onderstaande tips om op een gezonde manier je gewicht onder controle te krijgen.

1. Gezonde Voeding

Een evenwichtige voeding is de belangrijkste factor in het behouden van een gezond gewicht. Gezond eten betekent in de eerste plaats ervoor zorgen dat alle voedingsstoffen die nodig zijn worden opgenomen. Dit zijn: koolhydraten, eiwitten, vetten, vitamines, mineralen, vezels en vocht. Er is niet één product dat al deze voedingsstoffen voldoende levert. Daarom geldt: eet gevarieerd.

Sla nooit je ontbijt over! Door je dag te beginnen met een ontbijt breng je je spijsvertering op gang. Dit voorkomt dat je in de loop van de dag zin krijgt in ongezonde tussendoortjes. Plan 5 kleine maaltijden per dag: ontbijt – tienuurtje – lunch – vieruurtje – avondmaal. Kies als snack tussendoor voor gezonde varianten zoals bv. een handje noten, een stuk fruit, groente, cracker etc.

Eet dagelijks veel groenten en fruit. Ze zijn niet alleen een belangrijke leverancier van vitamines, mineralen en vezels, ze helpen ook mee op de kans op hart – en vaatziekten te verminderen. Je kan er eindeloos mee variëren. Courgettes bijvoorbeeld, zijn heel lekker rauw maar je kan ze ook roosteren of opvullen. Je kan ze in een salade verwerken of er spaghetti van maken. Groenten en fruit zijn zo veelzijdig. Eet er dus volop van.

Drink dagelijks 1,5 liter water. Water reinigt het lichaam en bevat geen suiker. Plan je maaltijden met veel vers fruit, groenten, vette vis, mager vlees, volkoren producten, noten, zaden etc. Denk eraan goed te variëren in je voeding en beperk suikerrijke en vetrijke snacks.

2. Wat met Vetten?

Vetten verbannen uit je voedingspatroon? Neen, je hebt vetten nodig!  Niet alle vetten zijn immers gelijk, en sommige zijn beter voor onze gezondheid dan andere én zelfs onmisbaar. Het komt er dus op aan de verschillende soorten vet goed te kunnen onderscheiden. Zo zijn er goede en slechte vetten:

  • Slechte vetten: verzadigde vetten & transvetten
  • Goede vetten: meervoudig en enkelvoudig onverzadigde vetten
  • Essentiële vetten: meervoudig onverzadigde omega-3 en 6 vetten

Vervang verzadigde vetten uit vlees, spek en boter door onverzadigde vetten uit plantaardige oliën, noten, zaden en cholesterolverlagende broodsmeersels. Zorg ervoor dat van de 30-35% vet uit je voeding, minder dan 10% van je dagelijkse calorie-inname verzadigd is.

Gebruik ook broodsmeersels met onverzadigde vetten en broodsmeersels met toegevoegde plantensterolen in plaats van boter of harde margarine. Het is 100% plantaardig en is daarnaast ook een grote bron van omega 3. Door een dagelijkse hoeveelheid van deze vetten in te nemen, wordt het risico op hart – en vaatziekten gehalveerd*.

3. Beweeg!

Ontzettend belangrijk, maar vaak onderschat, is simpelweg bewegen. Probeer veel beweging te integreren in je dagelijks leven om op een gezond gewicht te blijven. Lichaamsbeweging zorgt ervoor dat je energie gebruikt. Dagelijks een halfuurtje matig intensief bewegen kan reeds voldoende zijn. Dat kan heel eenvoudig door korte afstanden te voet of met de fiets te doen, je auto wat verder te parkeren, een halte eerder van de bus stappen, de trap in plaats van de lift nemen, een avondwandeling maken enz. Het zorgt ervoor dat je vooral vetweefsel verbrandt terwijl de spiermassa behouden blijft of toeneemt.

4. Levensstijl

Zorg voor voldoende nachtrust. Als je nachtrust wordt verstoord of je slaapt te weinig, ervaar je zowel ’s nachts als overdag meer hongergevoel. Om je gewicht gezond te houden is voldoende slaap dus heel belangrijk. Probeer ook alcoholgebruik zoveel mogelijk te vermijden. Een teveel aan alcohol verhoogt je cholesterol en een glas wijn telt al snel 80 à 100 calorieën.

5. Hou je stress onder controle

Als je veel stress hebt, is de kans groter dat je naar ongezonde snacks of andere voeding grijpt. Dit kan leiden tot overgewicht en kan ook je cholesterolwaarden verhogen, zeker tijdens periodes van acute stress.

* Het is wetenschappelijk aangetoond dat plantensterolen het bloedcholesterol verlagen. Een hoog cholesterolgehalte is een risicofactor voor de ontwikkeling van coronaire hartziekten. Hiervoor bestaan meerdere risicofactoren en de verandering van één van die factoren kan al dan niet een heilzaam effect hebben. De inname van 1,5 tot 2,4g plantensterolen per dag kan het cholesterol met 7 tot 10% verlagen na 2 tot 3 weken. Het is van belang Becel ProActiv te gebruiken als onderdeel van een gezonde voeding met voldoende groenten en fruit en een gezonde levensstijl. Al vanaf het gebruik van 2 porties Becel ProActiv per dag kan het slechte (LDL-) cholesterol worden verlaagd. Een optimale hoeveelheid plantensterolen krijg je met 3 porties (30g) Becel ProActiv.

 

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…