Hoe lekker en gezond het ook is, voor veel Vlamingen blijft het toch moeilijk om 1 à 2 keer per week vis te eten. Toch is 2 keer per week vis eten een gezonde gewoonte die veel Vlamingen ten goede zou komen. Waarom? Dat vertellen we je in dit artikel.
Vis is erg gezond en bevat verschillende essentiële voedingsstoffen
Omega 3-vetzuren:
Zo bevat vis omega 3-vetzuren. Deze onverzadigde vetzuren werken als bescherming tegen hart- en vaatziekten en zijn daarom essentieel voor een gevarieerd en gezond voedingspatroon.
Er zijn meerdere soorten omega 3-vetzuren. De meest bekende zijn ALA (alfa-linoleenzuur), EPA (eicosapentaeenzuur), en DHA (docosahexaeenzuur). ALA komt vooral voor in plantaardige oliën. EPA en DHA komen uit vis en schaal- en schelpdieren. Vooral vette vis zoals makreel, tonijn, zalm etc. is rijk aan omega 3-vetzuren.
Door vis te eten, krijg je voldoende EPA en DHA binnen.
Vitamines, mineralen en eiwitten
Vis is niet alleen gezond omdat het goede vetzuren bevat, maar ook omdat het een belangrijke bron is van vitamines, mineralen en eiwitten. Zo kun je de vitamines B6 en B12 en de mineralen jodium, seleen en fosfor uit veel vissoorten halen. Omdat vis ook veel eiwitten bevat, kun je het gerust ook eten vlak na het sporten. Zo herstellen je spieren beter en krijg je weer energie.
Om nog meer voedingsstoffen uit je stukje vis te halen, kun je kiezen voor een vette vissoort zoals zalm of makreel. Deze bevatten namelijk veel vitamine A, B2 en D.
Als je extra vitamine A nodig hebt, is vislever een goede optie, al zijn veel mensen geen fan van visleverolie.
Vis is makkelijk te bereiden, ook wanneer je geen keukenprins(es) bent
Wanneer je een hele vis koopt, kan het inderdaad moeilijk zijn om deze goed schoon te maken en te bereiden. Maar je kunt er ook voor kiezen om vis te kopen die al schoongemaakt is. In de viswinkel doen ze dit trouwens vaak met plezier voor je, je hoeft het alleen maar te vragen. Daarna gewoon even bakken in de pan of garen in de oven met wat lekkere kruiden en smullen maar.
Vis uit blik is ook gezond!
Bovendien hoef je om vis te eten eigenlijk niet per se met potten en pannen aan de slag gaan. Ook met vis uit blik kan je heerlijke gerechten bereiden. Zo kan je een blikje sardines, makreel of tonijn makkelijk toevoegen aan een pasta, salade of broodje en je kan er ook lekkere spreads mee maken voor op brood.
Dat vis uit blik minder gezond zou zijn dan verse vis, is een misverstand. Het inblikken verandert niets aan de nutritionele eigenschappen van de vis, je krijgt dezelfde goede voedingsstoffen binnen als met verse vis. Wissel dus gerust eens af tussen verse vis en vis uit blik!
Zo zie je maar: je hebt eigenlijk geen enkel excuus om niet regelmatig een stukje vis te eten!