Overlegcomité: mondmaskers mogen af op openbaar vervoer
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Inhoud
Vis dient te worden beschouwd als een onderdeel van een gezond voedingspatroon. Vis is, onder andere vanwege de aanwezige vetzuren, erg gezond. Vetzuren hebben namelijk een positief effect op je hart en bloedvaten. Om die reden wordt geadviseerd om twee keer per week vis te eten. Tenminste één keer dien je dan voor vette vis, zoals tonijn, makreel of zalm, te kiezen.
In vette vis zitten een groot aantal essentiële voedingsstoffen, zoals vitamines A, B2, B6, B12, D en de mineralen jodium, fosfor en selenium. Vis is daarnaast rijk aan ijzer, weliswaar in mindere mate dan in bijvoorbeeld vlees. Van nature bestaat vis verder uit erg veel eiwitten en vetten, maar ontbreekt het aan koolhydraten.
Vette vis is, vergelijking tot vlees, rijker aan onverzadigd vetten. Deels bestaan deze onverzadigde vetten uit omega 3 (een vetzuur). Voor je gezondheid betekent dit dat je door het eten van vette vis extra bescherming opbouwt tegen hart- en vaatziekten. Verder kan van vis worden gezegd dat deze een goede eiwitverteerbaarheid heeft.
Door wekelijks vis op je menu te zetten, creëer je een gevarieerd eetpatroon. Door erg gevarieerd te eten ben je vrijwel verzekerd van een goede balans in allerlei essentiële voedingsstoffen. Het risico op aandoeningen en klachten die voortvloeien uit tekorten aan deze stoffen wordt immers sterk verkleind.
Gelukkig kun je met de bereiding van vis alle kanten op. Je kunt een stukje vis bijvoorbeeld koken, stomen of grillen. Door vis telkens op een andere manier te bereiden, is de kans dat de inname ervan je tegen gaat staan immers een stuk kleiner.
In tegenstelling tot wat veel mensen denken, kan je vis op allerlei momenten van de dag eten. Denk maar eens aan een heerlijke salade of sandwich met bijvoorbeeld tonijn als lunch, of een toastje met vis als borrelhapje. Op die manier krijg je, vaak zonder je er echt bewust van te zijn, toch voldoende vette vis binnen en blijft je lichaam in een goede conditie. Vis, en ook vette vis, is zeker geen saai voedingsmiddel maar wel van groot belang om zo gezond mogelijk te blijven.
Ook vis in blik is zeker aan te raden. Een blikje vis bevat een heleboel goede voedingsstoffen, o.a. veel eiwitten. Iedereen heeft wel tonijn in blik binnen handbereik staan, het is gemakkelijk te gebruiken en bovendien ook handig mee te nemen. Je kunt tonijn onder andere verwerken in pasta’s of salades. Een van de bekendste salades is, de Franse salade niçoise. Hierbij bevat de salade tevens tonijn uit blik. Makreel uit blik is ook makkelijk te bereiden op een broodje voor lunch met sommige groenten of in een lekkere salade. Tot slot raadt het voedingscentrum aan om 2 keer per week vis te eten, waarvan 1 keer vette vis, zoals tonijn of makreel. Vis verteert namelijk beter, bevat minder slechte vetten en veel omega 3- vetzuren.
Het Overlegcomité heeft de coronabarometer, die sinds maart dit jaar op code geel stond, gedeactiveerd. De belangrijkste gevolgen: vanaf maandag 23 mei verdwijnt de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon