Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom is omega 3 essentieel voor je lichaam?

Camille
3 min read

Is omega 3 echt zo gezond, en waarom? Zowel mensen, dieren als planten hebben vetten nodig en slaan deze op om ze later om te zetten in energie. Omdat ons lichaam zelf bijna geen vetzuren kan aanmaken nemen we de meeste vetten in via onze voeding.

Gezondheidsvoordelen van omega 3

Omega 3 – vetzuren zijn essentiële vetten die het lichaam nodig heeft om goed te kunnen functioneren. Ze helpen het lichaam onder andere op de volgende manieren:

  • Reguleert de bloedvoorziening in je hersenen
  • Zorgt voor een betere concentratie
  • Heeft een positieve werking op de groei van een mens
  • Is goed voor je hart en bloedvaten
  • Is goed voor je lichamelijke en geestelijke conditie
  • Bevordert het natuurlijke afweersysteem
  • Zorgt voor een geestelijke balans
  • Stimuleert het transport van zuurstof in het lichaam
  • Gunstig voor je bloeddruk
  • Etc.

Daarnaast zal er meer serotonine (gelukshormoon) worden aangemaakt zodat de kans op een depressie en paniekaanvallen afneemt. De aanmaak van de verschillende stresshormonen zal door de inname van omega 3 afnemen waardoor je bij een gelijke hoeveelheid stress minder stresshormonen zult aanmaken.

Vis bevat een flinke concentratie omega 3 die, samen met een aantal andere vetzuren, zorgt voor een verminderde opslag van vet in je lichaam. Hierbij gaat het vooral over makreel, tonijn en zalm. Je lichaam wordt door het eten van vette vis als het ware aangezet om vetverbranding te activeren. De omega 3 in vis zal bovendien een belangrijke rol spelen bij de energieproductie van je lichaam. Omega 3 in vis zorgt er zelfs voor dat een verhoogde bloeddruk kan gaan dalen. Het vet in je lichaam wordt daardoor immers sneller verbrand.

Ontstekingen en pijn

Door van tijd tot tijd vis te eten, zal je minder last hebben van ontstekingen en dus ook minder pijn, door bijvoorbeeld lichamelijke inspanning. De omega 3 in vis zorgt er bovendien voor dat je huid er aanzienlijk beter uit gaat zien. Ook je gewrichten zullen door de omega 3 in een goede conditie worden gehouden waardoor ook ontstekingen en pijnklachten kunnen worden verminderd, of zelfs worden voorkomen.

Opname van vitamines

Om gezond te blijven heeft je lichaam diverse vitamines nodig. Omega 3 speelt een belangrijke rol bij de opname van zogenaamde vet oplosbare vitamines door je lichaam. De kans dat je ziek wordt zal daardoor een stuk kleiner worden. Zonder omega 3 zal je lichaam niet meer optimaal zijn werk kunnen doen.  

Bron: www.riomare.be

Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…