UGent: ‘Amper 17 procent van de Belgen ervaart nog levensvreugde’
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Inhoud
Iedereen kent het wel: zenuwen. Het maakt niet uit hoe veel of hoe weinig zenuwen je hebt, of het nu voor een vergadering, een speech, een examen of een eerste date is: sommigen hebben natuurlijk meer last van zenuwen dan anderen. Maar weet jij waarom we eigenlijk zenuwachtig worden?
Zenuwachtigheid is eigenlijk een vorm van angst. Ons lichaam reageert verdedigend op angst. Je lichaam reageert namelijk op zo’n manier dat je voor iets “scherp” moet staan. Dat komt eigenlijk van vroeger, tijdens de jacht moesten mensen bijvoorbeeld vluchten of zich verdedigen.
Je merkt dat je zenuwachtig bent omdat je bijvoorbeeld kriebels in de buik krijgt of je hart begint sneller te kloppen. Je kunt die zenuwen proberen onderdrukken, maar dan wordt het soms nog erger. Zenuwen moet je eigenlijk accepteren, je moet het aanvaarden en vervolgens moet je proberen om terug tot rust te komen. Dan voelt je lichaam als het ware ook geen ‘angst’ meer en kun je terug kalm en ontspannen zijn.
De lockdown is slecht voor onze mentale gezondheid. 30 procent van de Belgen is ongelukkig en amper 17 procent ervaart nog echte levensvreugde, blijkt...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon