Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zelfvertrouwen vergroten – 8 nuttige tips die snel effect hebben

Irma Kroon
6 min read

Een gebrek aan zelfvertrouwen, het lijkt een probleem waar je moeilijk vanaf kunt komen als je in de put zit. Niets is wat het lijkt, met kleine inspanningen kun je snel je zelfvertrouwen vergroten. Ga actief aan de slag en vergroot je zelfvertrouwen met 8 nuttige tips om binnen een week resultaat te boeken.

1. Zelfvertrouwen vergroten door bewust te worden van je gedachten

Voordat je je zelfvertrouwen kunt vergroten, moet je eerst vaststellen in welke situaties jij je onzeker voelt. Sta stil bij de gebeurtenissen waarin je een gebrek aan zelfvertrouwen hebt. Stel je de volgende vragen:

  • wat zijn de situaties?
  • hoe reageer ik?
  • wat is mijn gevoel?
  • wat denk ik?

Nadat je hebt geformuleerd wat je gedrag, gevoelens en gedachten zijn, kun je deze gaan veranderen bij lastige situaties in de toekomst. Sla deze tip niet over, want bewustwording is een belangrijke eerste stap op weg naar meer zelfvertrouwen.

2. Negatieve gedachten geven géén zelfvertrouwen, maak ze positief voor méér zelfvertrouwen

Als je onzeker bent, dan is de kans groot dat je vaak negatieve gedachten hebt. Voorbeelden van negatieve gedachten die je misschien hebt zijn ‘ik ben niet geschikt’ of ‘dit kan ik niet’. Negatieve gedachten zijn onwaar en helpen je niet aan meer zelfvertrouwen. Buig ze daarom om naar positief. Zeg tegen jezelf ‘Ik mag er zijn’ of ‘Ja, ik kan het’. Hiermee creëer je een beeld van jezelf dat recht doet aan de waarheid. Positieve gedachten dragen bij aan een realistisch zelfbeeld en meer zelfvertrouwen.

3. Vergroot je zelfvertrouwen door de uitdaging aan te gaan

Denk je dat je iets niet kan? Daag jezelf uit door het toch doen. Kies niet meteen de grootste uitdaging, maar begin te oefenen met een kleine uitdaging met een eenvoudig te behalen resultaat. Tijdens de uitvoering van de uitdaging, denk je aan een positieve gedachte zoals ‘ja, ik kan het!’. Na het behalen van een succes, voelt dit als een overwinning op je onzekerheid en groeit je zelfvertrouwen. Je kunt grenzen steeds verder verleggen naarmate je zelfvertrouwen toeneemt. Door steeds een grotere uitdagingen te kiezen, zul je merken dat het onmogelijke toch mogelijk blijkt te zijn.

4. Maak een lijstje van je kwaliteiten

Het gevoel dat je helemaal niets kan, is een negatieve gedachte die daarnaast niet waar is. Iedereen heeft zijn of haar kwaliteiten, dus jij ook! Een effectieve manier om je zelfvertrouwen te vergroten, is door op een mooi vel papier al je kwaliteiten op te schrijven. Vergeet niet om daarnaast ook positieve gedachten, behaalde successen en ontvangen complimentjes te vermelden. Op een onzeker moment, kun je altijd een blik werpen op je lijst en je zult je direct een stuk beter voelen. Je kunt ook een mini versie maken op een kaartje die in je portemonnee past. Pak het kaartje erbij voor meer zelfvertrouwen voordat je een nieuwe uitdaging aangaat.

5. Houd een positief dagboek bij

Nog een schrijftip om eenvoudig je zelfvertrouwen te vergroten, is door dagelijks je overwinningen bij te houden in een dagboek. Stel jezelf het doel om dagelijks drie dingen te formuleren waar je trots op bent. Heeft een positieve gedachte bijgedragen bij het behalen van een doel? Schrijf het aan het einde van de dag op in je dagboek. Op deze manier blijf je positief reflecteren. Ook leuk voor later om terug te lezen hoe je zelfvertrouwen is gegroeid.

6. Zeg iets aardigs tegen een ander

Als je vaak denkt dat andere mensen je niet leuk vinden, dan zul je contact met andere mensen uit de weg gaan. Je kunt jezelf dan uitdagen door mensen aan te spreken door iets aardig te zeggen. Op een compliment volgt een compliment en voordat je het weet heb je een leuk gesprek. Je zult ondervinden dat mensen jou ook de moeite waard vinden. Vergeet niet een ontvangen compliment, dat tijdens het gesprek is gemaakt, te noteren in je dagboek of op je kwaliteitenlijst! Leuk contact met een ander draagt bij aan een positief zelfbeeld en meer zelfvertrouwen. Ga dus vooral gesprekken aan door iets aardigs tegen een ander te zeggen.

7. Zelfvertrouwen kan niet groeien zonder te falen

Laat je zelfvertrouwen niet een deuk oplopen, wanneer je tijdens een nieuwe uitdaging faalt. Heeft één van de uitdagingen die je bent aangegaan niet tot succes geleid? Wees dan voorbereid op een negatieve gedachte. Je kunt deze heel gemakkelijk ombuigen naar een positieve zoals ‘van fouten kun je leren’ of naar ‘niemand is perfect en iedereen maakt weleens een fout’.

8. Kom voor jezelf op

Stel jezelf voorop, denk niet aan wat andere mensen mogelijk van jou vinden en wees niet bang voor kritiek. Veel mensen zullen het met jouw denkbeelden eens zijn en anderen ook weer niet. Een verschil in mening is helemaal niet erg, dat mag en kan best. Mensen verschillen nu eenmaal. Laat je daarom niet uit het veld slaan bij tegenwerking en blijf een keer bij je standpunt. 

Door Irma Kroon

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…