Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Wat te doen tegen verborgen zout?

4 min read

Probeer je zo weinig mogelijk zout aan je maaltijd toe te voegen? Goed bezig, maar wist je dat 75% van het zout al in je eten verwerkt is nog voor jij het zoutvaatje in de hand neemt? De dosis ontzichtbaar of verborgen zout dat in de meeste voedingswaren zit – ja ook in gesuikerde producten – is vaak erg groot. Zo groot dat het zelfs je gezondheid in gevaar kan brengen. Hoog tijd om alles wat je moet weten over dat‘verborgen zout’op een rijtje te zetten.

Maximum 6 gram per dag

Als we enkel rekening houden met onze fysiologische behoefte, hebben we per dag niet meer dan 3 gram zout nodig. Zout is in onze westerse cultuur echter uitgegroeid tot de meest populaire smaakversterker. Zoutloos eten wordt over het algemeen beschouwd als smaakloos.

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Als je weet dat de gemiddelde Belg dagelijks 10 gram zout naar binnenwerkt, dan weet je dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Wij helpen je het verborgen zout te ontmaskeren.

Deze producten bevatten verborgen zout

Precies weten welke hoeveelheid zout je dagelijks binnenkrijgt, is geen gemakkelijke taak. Het is vooral dat verborgen zout – de hoeveelheid zout die de voedingsindustrie in een product verwerkt – dat zich niet gemakkelijk laat meten. Je moet er in principe van uitgaan dat er in elk product – en dus niet enkel in de meest voor de hand liggende zaken zoals chips en olijven – zout zit. Het zout verbergt zich bijvoorbeeld ook in de volgende voedingsmiddelen:

  • Brood: in twee sneden brood (ongeveer goed voor 80 gram) zit er één gram zout. Dat is dus al goed voor 1/6e van de maximale dagelijkse hoeveelheid zout.
  • Charchuterie: salami, paté, ham, americain, enzovoort zit boordevol zout. In 100 gram worst zit ongeveer 3 gram zout. Denk daar maar eens aan als je een worstje snoept bij de aperitief.
  • Kaas: bepaalde soorten kaas zijn zeer zoutrijk. Dat is bijvoorbeeld het geval voor roquefort en feta. 100 gram bevat gemiddeld 2 gram zout. Ricotta, mozzarella, gruyère en comté zijn op hun beurt zoutarm. Een criterium om voortaan rekening mee te houden bij het kiezen van kaas voor op je boterham?
  • Bereide gerechten: alle kant-en-klaarmaaltijden die je kunt kopen in de supermarkt zijn echte zoutbommetjes. Kies dus zoveel mogelijk voor verse, pure producten.
  • Water: velen weten het niet, maar flessenwater bevat zout. Water waarvan op de verpakking staat dat het geschikt is voor de voeding van zuigelingen, is zoutarm.

De perfecte vervanger van tafelzout

Akkoord, bepaalde gerechten of bereidingen vragen gewoon een extra snuifje zout. In dat geval raden wij je aan een kruidenzout zoals Herbamare te gebruiken. Je moet hier minder van gebruiken omdat het een vollere smaak heeft. Een win-winsituatie aangezien je een kleinere hoeveelheid zout inneemt zonder aan smaak te moeten inboeten.

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…