Twee coronatesten verplicht voor wie hoogrisicocontact had
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Inhoud
Probeer je zo weinig mogelijk zout aan je maaltijd toe te voegen? Goed bezig, maar wist je dat 75% van het zout al in je eten verwerkt is nog voor jij het zoutvaatje in de hand neemt? De dosis ontzichtbaar of verborgen zout dat in de meeste voedingswaren zit – ja ook in gesuikerde producten – is vaak erg groot. Zo groot dat het zelfs je gezondheid in gevaar kan brengen. Hoog tijd om alles wat je moet weten over dat‘verborgen zout’op een rijtje te zetten.
Als we enkel rekening houden met onze fysiologische behoefte, hebben we per dag niet meer dan 3 gram zout nodig. Zout is in onze westerse cultuur echter uitgegroeid tot de meest populaire smaakversterker. Zoutloos eten wordt over het algemeen beschouwd als smaakloos.
De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan niet meer dan 6 gram zout per dag te eten. Als je weet dat de gemiddelde Belg dagelijks 10 gram zout naar binnenwerkt, dan weet je dat er nog heel wat werk aan de winkel is. Wij helpen je het verborgen zout te ontmaskeren.
Precies weten welke hoeveelheid zout je dagelijks binnenkrijgt, is geen gemakkelijke taak. Het is vooral dat verborgen zout – de hoeveelheid zout die de voedingsindustrie in een product verwerkt – dat zich niet gemakkelijk laat meten. Je moet er in principe van uitgaan dat er in elk product – en dus niet enkel in de meest voor de hand liggende zaken zoals chips en olijven – zout zit. Het zout verbergt zich bijvoorbeeld ook in de volgende voedingsmiddelen:
Akkoord, bepaalde gerechten of bereidingen vragen gewoon een extra snuifje zout. In dat geval raden wij je aan een kruidenzout zoals Herbamare te gebruiken. Je moet hier minder van gebruiken omdat het een vollere smaak heeft. Een win-winsituatie aangezien je een kleinere hoeveelheid zout inneemt zonder aan smaak te moeten inboeten.
Iedereen die een hoogrisicocontact heeft gehad moet vanaf maandag 25 januari in België verplicht twee keer een coronatest ondergaan. Dat moet gebeuren op dag...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon