Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zeg het met bloemen op 1 november: zo kies je het perfecte rouwboeket

Gezond.be
6 min read

Troost, steun en medeleven zijn vaak moeilijk onder woorden te brengen. Maar wanneer woorden tekortschieten, kan een gebaar zoveel zeggen. Met bloemen, bijvoorbeeld, laat je aan nabestaanden weten dat je hen wil steunen en hun pijn wil helpen verzachten. DELA-Uitvaartadviseur Gaëlle Beugoms legt uit hoe rouwboeketten de voorbije jaren evolueerden en geeft tips om het juiste exemplaar te kiezen.

‘Waar vroeger de voorkeur werd gegeven aan rouwkransen, kiezen mensen nu vaker voor een bloemstuk’, aldus Gaëlle Beugoms. ‘Vaak gaat het dan over meer delicate stukken, en wordt er minder geopteerd voor bombastische bloemenformaties. Na een afscheidsdienst nemen families de bloemen ook graag mee naar huis. Daarom is een vaste plant, zoals een orchidee, steeds meer gebruikelijk. Die kan dan thuis een plekje krijgen naast een kaarsje of een foto van de overledene.’

Vaak worden tijdens een afscheidsdienst ook bloemen uitgedeeld aan de aanwezigen, of bloemblaadjes, die tijdens het groetmoment op de kist worden gelegd. Gaëlle: ‘Meestal kiezen families voor witte rozen. Rozen staan symbool voor licht, rust en liefde. Bovendien wordt de overledene op die manier nog even omringd door een gezamenlijk gebaar van alle nabestaanden. Hij wordt als het ware een laatste keer in de bloemetjes gezet.’

Het hele jaar door herdenken met bloemen

Ook na het afscheid van dierbaren wil je hen blijven eren. Bloemen zijn daarvoor het perfecte middel: ze brengen kleur op het graf van je geliefde op bijzondere dagen, en drukken uit dat je aan hem of haar denkt. Traditioneel is de chrysant de bloem die we associëren met rouw en verlies. Het is een typische najaarsbloem die zeer lang houdbaar is, waardoor ze uitermate geschikt is om rond Allerheiligen op de begraafplaats te zetten. Op 1 november kleuren onze kerkhoven dan ook oranje, geel en paars, om te tonen dat we denken aan de personen die we verliezen.

Een chrysant mag dan wel de meest traditionele bloem zijn, er zijn natuurlijk nog opties. We willen onze dierbare overledenen niet enkel op 1 november herdenken, en buiten het najaar kiezen we misschien liever voor seizoensbloeiers, wat ook duurzamer is. Welke bloemen je ook kiest: zorg ervoor dat je keuze goed voelt. Misschien denk je aan de lievelingsbloem of -kleur van de persoon die je mist, of draagt een bepaalde bloem een belangrijke betekenis of herinnering met zich mee. Of misschien wil je je laten leiden door de symbolische betekenis van een aantal bloemsoorten. We zetten enkele bloemen, hun bloeiperiodes en betekenissen op een rijtje.

Seizoensbloemen en hun symboliek

In het voorjaar en in de zomer zijn veel bloemen die een mooie symboliek dragen en eer bewijzen aan alle aspecten van het leven, net in bloei. De meest voor de hand liggende bloem is het vergeet-mij-nietje. Dat bloeit in de maanden april tot en met juni. Dit blauwe, roze of witte plantje heeft een sterke symbolische waarde en staat voor trouw en oneindige liefde. Net daarom is het uitermate geschikt om in een potje bij het graf te plaatsen. In diezelfde bloeiperiode vind je ook de veelkleurige primula terug, die voor hoop staat. Ook de primula verdient een mooi plekje bij het graf van de overledene.

Van april tot en met mei staat de calla (of aronskelk) in bloei. Deze bloem symboliseert zuiverheid en kwetsbaarheid en is daarom geschikt om te verwerken in een rouwboeket.

Voor de zomer, met een bloeiperiode van mei tot juli, is er de anemoon. Dit tere plantje staat voor zorgzaamheid, een mooie eigenschap om te koesteren. Een steunboeket met anemonen is dan ook een mooi gebaar naar de familie toe. Hiermee laat je hen weten dat zij er niet alleen voor staan in deze moeilijke periode van rouw en verdriet.

In de winter zijn er naast de chrysant nog twee bijzondere bloemen met een boodschap: jasmijn en mimosa. Jasmijn is een winterbloem die bloeit van november tot maart en die in het bijzonder bekendstaat voor haar bloemige, fruitige geur. Daarnaast symboliseert de bloem ook naastenliefde. Met haar betekenissen en heerlijke geur is de jasmijn een mooie meerwaarde in een steunboeket voor de familie van de overledene.

De geelkleurige mimosa is dan weer hét symbool voor kwetsbaarheid, een gevoel dat we allemaal ervaren in periodes van rouw. Daarom is de mimosa ook een mooie toevoeging aan een rouw- of steunboeket, en in het bijzonder aan boeketten die opgedragen zijn aan vrouwen die gemist worden. De mimosa is immers het symbool voor vrouwendag.

De klassiekers

Kies je toch liever voor een meer traditionele bloem? Kies dan voor deze klassiekers:

  • De chrysant
  • De roos, als teken van eeuwige liefde. De roos is beschikbaar in heel veel kleuren en is als sterke bloem zeer geschikt voor bloemstukken
  • De lelie, als symbool voor vergankelijkheid, om onze rouw mee uit te drukken
  • De dahlia, die met haar boodschap ‘voor altijd de jouwe’ zeer geschikt is bij het afscheid van een partner

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…