Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo eet je gezonder in 2021: voedingswetenschapper Hella Van Laer vertelt hoe je je goede voornemens kunt volhouden

6 min read

Ben jij ook 2021 ingegaan met het goede voornemen om gezonder te eten? Dan heb je misschien al ondervonden dat het niet altijd makkelijk is om je slechte gewoontes te doorbreken. Voedingswetenschapper en diëtiste Hella Van Laer geeft enkele tips om je op het juiste spoor te zetten.

hella-van-laer
Voedingswetenschapper en diëtiste Hella Van Laer.

Er kunnen heel veel verschillende oorzaken aan de basis liggen van een ongezond eetpatroon. “Het is belangrijk om daar eerst een goed inzicht in te krijgen”, vertelt Hella. “Een groot tekort aan slaap of chronische stress kunnen bijvoorbeeld een belangrijke rol spelen. Als je daarmee kampt, worden je honger- en verzadigingshormonen ontregeld en ga je meer zin krijgen in (vaak ongezond) eten. Er zijn namelijk drie verschillende onderdelen in ons brein: het reptielenbrein (verantwoordelijk voor onder andere impulsieve handelingen), het zoogdierenbrein (verantwoordelijk voor deel van emoties en onze gewoontes) en het menselijk brein (de ratio). Wanneer we moe zijn of veel stress ervaren, vallen we makkelijker terug op het reptielen- en zoogdierenbrein, waardoor we sneller hervallen in ongezonde gewoontes en het moeilijker  wordt om ons eetgedrag onder controle te houden. Op tijd in je bed kruipen, regelmatig sporten om het hoofd leeg te maken en voldoende ontspanning nemen kunnen er mee voor zorgen dat je gezonder gaat eten.”

Zoveel mogelijk onverpakte voeding

Wanneer je nagegaan bent op welke momenten en waarom je teruggrijpt naar vette of suikerrijke voeding is het natuurlijk ook belangrijk om je dagelijkse menu gezonder te maken. “Ik raad daarbij aan om te kiezen voor een ‘low carb’-dieet en het aantal – zeker snelle – koolhydraten zo laag mogelijk te houden. Velen onder ons hebben een zittend beroep en dan heb je echt niet zo’n grote hoeveelheden nodig. Volledig schrappen hoeft niet, maar pak het slim aan. Koop bijvoorbeeld volkoren in plaats van wit brood. Kies daarnaast bij het samenstellen van je maaltijden voor zoveel mogelijk groenten, gezonde vetten zoals avocado’s, olijfolie en noten en kwalitatieve eiwitten. Probeer het aantal dierlijke eiwitten daarbij te beperken en vervang die door zaken als linzen, kikkererwten en bonen. Als je toch voor dierlijke eiwitten kiest, probeer dan zaken als kip en vis zo puur mogelijk en onbewerkt te kopen. Dat geldt eigenlijk voor alle voedingsmiddelen. Je stopt best zoveel mogelijk etenswaren in je karretje die niet verpakt zijn, dan weet je dat ze niet bewerkt zijn. Koekjes met het opschrift “enkel natuurlijke suikers” of “veel vezels” zijn vaak niet gezond, omdat ze bijvoorbeeld nog een te grote hoeveelheid suiker hebben. Check de etiketten en probeer het aantal suikers en koolhydraten zo laag mogelijk te houden.”

Van Laer laat haar cliënten nooit een vooropgelegd dieet volgen. “Dat werkt vaak minder goed”, verklaart ze die keuze. “Ik laat ze zelf een weekmenu invullen op basis wat voor hen haalbaar is en wat ze lekker vinden uiteraard. Ik heb het dan echt over een gedetailleerd plan waarin elke maaltijd beschreven wordt, net als tussendoortjes en drankjes. Dat laatste is trouwens een grote valkuil. Vaak drinken mensen doorheen de dag te weinig – ik raad toch zo’n 2 liter water elke dag aan – en daardoor gaan ze meer eten. Alcohol beperk je best zoveel mogelijk. Door zo’n uitgebreide planning hebben m’n cliënten een houvast en dat helpt hen om de inspanningen vol te houden. Uiteraard is het oké als je daarbij af en toe eens de mist ingaat, da’s menselijk. Probeer dan niet te zwart-wit te denken, de knop om te draaien en verder te gaan met de rest van de planning.”

Stap voor stap

Een inzicht in je slechte gewoontes en een duidelijke planning van je eetmomenten zijn dus onontbeerlijk als je gezonder wil eten. “Bovendien zal je je levensstijl makkelijker kunnen veranderen als je een soort van wake-up call gehad hebt”, vervolgt Hella. “Die kan getriggerd worden door verschillende zaken: een foto waarop je jezelf veel te dik vindt, het besef dat je geen conditie hebt wanneer je je moet haasten voor de bus, iemand uit je omgeving die sterft door een ongezonde levensstijl, enzovoort. Ook de angst voor corona kan een rol spelen. Het is namelijk bewezen dat je helaas sneller op intensieve zorgen kan belanden met het virus wanneer je overgewicht hebt of metabool ongezonder bent. Verander je eetgewoontes ook stap per stap. Begin bijvoorbeeld met het ontbijt en werk zo geleidelijk aan verder naar de andere maaltijden. Ook dat zal helpen om alles op lange termijn vol te houden. Die eerste maaltijd van de dag is trouwens hyperbelangrijk. Als je die begint met een suikerpiek ben je vertrokken en ga je ook later teruggrijpen naar ongezonde snacks.”

Al deze inzichten verzamelt Hella in haar gloednieuwe boek ‘Dieet Anders’. “Om af te ronden geef ik nog een laatste tip mee. Je hoeft niets volledig van je menu te schrappen. Het is oké om af en toe een stuk chocolade of een ijsje te eten. Plan die tussendoortjes in en je zal merken dat je er veel bewuster van zal genieten. Zo heb ik een cliënt die elke dag met z’n partner een aperitiefje drinkt en daarbij een klein hapje eet. Dat moment is voor hen heel belangrijk dus het heeft geen zin om hen dat te ontnemen. Intussen is hij 20 kilogram afgevallen. Af en toe zondigen mag dus.”

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…