Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Getuigenis: Meer bewegen? Personal coach Eva Goossens geeft tips om je goede voornemens vol te houden

4 min read

Meer bewegen en sporten: het blijft een van de populairste goede voornemens wanneer een nieuw jaar z’n intrede doet. Vol goede moed trekken we onze loopschoenen aan, maar die verdwijnen even vaak na een paar weken weer in de kast. Want die goede voornemens volhouden, da’s een ander paar mouwen. Personal coach Eva Goossens deelt enkele tips & tricks om het in 2021 anders aan te pakken.

De 26-jarige Eva Goossens uit Lokeren werkt als personal coach in Lokeren en doet ook aan online coaching via haar eigen zaak Krachtwerk. Ze is dus specialiste in mensen begeleiden naar een leven met meer beweging. En ook persoonlijk heeft ze een hele evolutie doorgemaakt. “Als kind heb ik vroeger basketbal gespeeld, maar daarna heb ik een hele tijd niet gesport”, vertelt ze. “Tot ik op een bepaald moment wou vermageren. Ik ben geen fan van bijvoorbeeld joggen, dus ging ik op zoek naar andere manieren om te bewegen. Zo stond ik elke dag een halfuur tot een uur touwtje te springen voor de tv. Daarnaast ben ik me beginnen verdiepen in de e-books van de Australische personal trainer Kayla Itsines. Zij is een expert in High Intensity Interval Training (HIIT) en focust op vetverbranding. Intussen doe ik ook al enkele jaren aan krachttraining.”

Kleine doelen

Daarnaast schafte Eva zich ook een Fitbit aan, zodat ze zich meer bewust werd van het aantal stappen dat ze per dag zette. “Dat is eigenlijk de belangrijkste tip die ik kan geven”, vervolgt ze. “Als je meer wil bewegen, begin dan met kleine doelen voorop te stellen. Ga eerst wandelen in plaats van te joggen. Doe enkele fitnessoefeningen terwijl je naar het toilet gaat. Probeer elke dag tien minuten te bewegen. En dat doe je bijvoorbeeld ook door een dansje te doen tijdens het koken, je wagen verder te parkeren of de trap te nemen in plaats van de lift. Je moet het niet altijd ver gaan zoeken.”

Geleidelijk aan opbouwen is volgens Eva dan ook dé sleutel tot succes. “Als je meteen hele grote doelen vooropstelt – een marathon lopen bijvoorbeeld -, lijkt de weg om die te bereiken veel moeilijker. Dat werkt alleen maar demotiverend. Begin dus niet met elke dag 10.000 stappen te willen zetten, 7 à 8.000 halen is ook een goeie start”, legt ze uit. 

Veel voordelen

Dat mensen het wandelen herontdekt hebben tijdens de coronacrisis, kan Eva alleen maar toejuichen. “Eigenlijk is dat de ideale vorm van beweging. Voor mensen met overgewicht is dat dé perfecte sport om mee te starten. Het is ook de ideale activiteit om bij te babbelen of om je gedachten op een rij te zetten. Wandelen wordt vaak onderschat, maar het is een heel laagdrempelige manier om gezonder in het leven te staan en gewicht te verliezen. Ik heb zelf een jachthond, dus ook ik heb van de lockdowns geprofiteerd om hele lange wandelingen te doen.”

Sinds Eva meer beweegt en sport, is ze niet alleen gewicht verloren, maar zit ze ook beter in haar vel. “Ik slaap bijvoorbeeld vaster en ook op mentaal vlak voel ik me sterker. Door aan krachttraining te doen, heb ik meer zelfvertrouwen gekregen. Weet je wat er ook veel voldoening geeft? Als je na een slechte dag toch nog even sport of beweegt. Dan heb je toch het gevoel dat je iets bereikt hebt. Je wordt trouwens ook echt gelukkiger van sport, want bewegen helpt serotonine aanmaken, het zogenaamde gelukshormoon. Alleen maar voordelen dus. En die kennis draag ik nu over aan mijn klanten. Met Krachtwerk wil ik mensen op een laagdrempelige en betaalbare manier meer laten bewegen. Ik richt me ook vooral op vrouwen, om te laten zien dat fitness geen mannenwereld is.”

Ook zin gekregen om meer te bewegen? Via OZ kan je beroep doen op enkele terugbetalingen, bijvoorbeeld wanneer je je aansluit bij een sportclub. Maak dit jaar slimme voornemens en hou ze vol dankzij de slimme OZ voordelen. Bereken jouw slimme voordelen hier.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…