Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

In 2021 mentale rust creëren? Dat kan dankzij deze 5 laagdrempelige tips

4 min read

De coronacrisis heeft een grote impact op onze mentale gezondheid. Er zijn minder ontspanningsmogelijkheden – geen restaurantbezoekjes of spontane tripjes naar het buitenland – maar de (werk)druk blijft vaak wel even hoog. Zeker nu we grotendeels van thuis uit moeten werken en de grens tussen onze job en ons privéleven flinterdun wordt, is het belangrijk om genoeg momenten in te plannen om tot rust te komen. Deze tips kunnen je hierbij helpen: 

1. Leg je smartphone vaker aan de kant

142 nieuwe likes op Instagram, drie Messenger-berichten, 5 kersverse WhatsApp-berichten die op een antwoord wachten, enkele belangrijke nieuwsfeiten die je niet mag missen, een update van de coronacijfers en dan zijn er nog al die mailtjes die schreeuwen om aandacht: de eindeloze stroom aan notificaties op je smartphone kan soms voor een enorme druk zorgen. Leg je gsm daarom vaker aan de kant – of zet hem af en toe eens op vliegtuigstand – en kom los van de virtuele wereld. In het begin kan dit soms wat onwennig aanvoelen – stel je voor dat iemand je toch dringend nodig blijkt te hebben – maar je zal merken dat het op termijn vooral voor rust zal zorgen.

2. Concentreer je op je ademhaling

Herinner je je nog een moment waarop je helemaal niets aan het doen was? Wellicht is dit een moeilijke vraag, want we proppen onze dagen meestal vol. Daarom is het belangrijk om af en toe alle to do’s overboord te gooien. Ga elke dag even in de zetel zitten of op bed liggen en denk aan niets anders dan jezelf. Ademhalingsoefeningen kunnen helpen om helemaal tot rust te komen. Ga op een kalme plek zitten en adem diep in door je neus en langzaam uit door je mond. Je zal merken dat de spanning langzaam uit je lichaam glijdt. Die techniek wordt trouwens ook vaak gebruikt bij meditatie of mindfulness.

3. Beweeg voldoende

Het klinkt een beetje contradictorisch, maar actief zijn, draagt wel degelijk bij tot mentale rust. Het is immers wetenschappelijk bewezen dat een gezond lichaam bijdraagt aan een gezonde geest. Wanneer je sport, ga je je beter in je vel voelen en bovendien biedt het ook voordelen op lange termijn. Door te bewegen komen er gelukshormonen zoals endorfines vrij, raakt het brein beter doorbloed en voel je je nadien meer ontspannen. Wist je trouwens dat je via het ziekenfonds financiële tegemoetkomingen kan krijgen als je gaat sporten?

4. Breng structuur aan in je dag

Op sommige dagen heb je letterlijk veel aan je hoofd. Zoveel dat de berg to do’s onoverkomelijk lijkt en dat je door het bos de bomen niet meer ziet. Om grip te krijgen op je agenda, is het belangrijk om structuur aan te brengen. Plan zoveel mogelijk activiteiten in – verlies ontspanning hierbij niet uit het oog – en maak lijstjes voor to do’s en ideeën en vragen die door je hoofd spoken. Doordat je alles overzichtelijk bijhoudt, voelt de chaos in je hoofd minder groot, waardoor je meer mentale rust ervaart.

5. Trek de natuur in 

Wanneer je in een drukke stad woont, kan je je soms wel eens overprikkeld voelen. Laat de hectische kruispunten daarom af en toe achter je en trek de natuur in. Dat die tip echt een invloed heeft op je mentale gezondheid, bleek onder andere uit een Nederlands onderzoek dat concludeerde dat mensen die bij groene gebieden wonen minder last hadden van 15 verschillende aandoeningen. Het ging dan onder meer om depressie, angststoornissen, hartproblemen, diabetes, astma en migraine. Die ziektes en aandoeningen worden vaak in verband gebracht met stress. Haal dus de wandelschoenen uit de kast en adem gezonde lucht in in het groen. 

Via OZ kan je rekenen op terugbetalingen voor initiatieven die een positieve invloed hebben op je mentale gezondheid – van yogasessies tot een initiatie in mindfulness. Ontdek  jouw OZ voordelen hier.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…