Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zo gezond is een maand lang geen alcohol drinken echt

Anaïs Foriers
4 min read

Dry January is een campagne die een aantal jaar geleden uit het Verenigd Koninkrijk naar ons land overwaaide. Het concept is simpel: na de feesten, volgt de drooglegging. Maar hoe gezond is dat nu eigenlijk om een maand zonder alcohol te leven? Word je effectief gezonder door het een maand zonder druppel alcohol te stellen? 

Korte termijn: aantal kleine fysieke voordelen

De campagne Dry January werd voor het eerst in 2013 door de Britse organisatie Alcohol Concern ingevoerd. Een aantal jaar laten besloot de Stichting tegen Kanker een gelijkaardig concept in ons land in te lanceren, Tournée Minérale. 

Na een maand ‘droogstaan’ ervaart men over het algemeen en aantal kleine fysieke voordelen: men slaapt beter, heeft meer energie, valt misschien een paar kilo af en voelt zich fitter. Voordelen die als sneeuw voor de zon verdwijnen van zodra je opnieuw een glas drinkt. Ervaar je dan niets van gezondheidsvoordelen op lange termijn door alcohol dertig dagen af te zweren? 

Lange termijn: gedragsverandering

Om met de deur in huis te vallen; de echte winst van een alcoholvrije maand zit in een gedragsverandering op lange termijn. Het is m.a.w. geen garantie voor een gezondere lever. Als je een maand geen alcohol drinkt, besef je hoe vaak het de gewoonte is om een glas te drinken. Niet per se omdat je er zin in hebt, maar omdat iedereen het doet. Door deel te nemen aan Dry January of Tournée Minérale zou je na afloop bewuster moeten omgaan met je alcoholgebruik. Veel belangrijker dan het fysieke aspect is dus het mentale.

Besluit je na een maand geen alcohol drinken, weer volop in het bier te vliegen, dan ben je eraan voor de moeite. Een maand alcoholvrij leven heeft enkel zin als je na die maand beseft dat alcohol niet bij elke gelegenheid hoeft. Probeer je alcoholconsumptie te beperken door bijvoorbeeld enkel in het weekend een glas te drinken. Dat is een doel dat ook op lange termijn haalbaar is.

Groter risico op kanker

De meesten horen het niet graag, maar bij het verwerken van alcohol maakt ons lichaam afbraakproducten die aan maar liefst acht soorten kanker gelinkt worden. Daarnaast gaat alcohol vaak gepaard met overgewicht, een factor die op zijn beurt het risico op kanker vergroot. Als dat geen goede reden is om je alcoholconsumptie op een lager pitje te zetten? 

Taboe doorbreken

Een ander positief effect van Dry January en Tournée Minérale is dat het bespreekbaar wordt dat mensen beslissen om geen alcohol te drinken. Als je vandaag op een feestje een watertje als aperitief vraagt, is de kans groot dat je de vraag krijgt of je ziek of zwanger bent. Wie niet drinkt wordt vandaag als pretbederver gezien. Waarom laten we mensen die liever niet willen drinken, niet gewoon rustig niet drinken? 

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…