Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Zwemmen goed als revalidatie?

Camille
4 min read

Zwemmen is een sport die niet alleen gedaan wordt als recreatie, maar ook veel wordt ingezet als revalidatie. Het warme water zorgt er als eerste voor dat je spieren goed ontspannen. Je krijgt hierdoor minder spierpijn na afloop van bepaalde oefeningen. Nog een pluspunt is dat je gevoelloos bent in het water. Het is hierdoor eenvoudiger om te bewegen en je spieren op deze manier sterker te maken. Zwemmen is over het algemeen zeer effectief als revalidatie methode en tevens het minst intensief van allemaal. Er zijn speciale zwembaden opgericht waarbij puur gewerkt wordt aan het revalideren.

Herstellen na een operatie

Een zware operatie kan ingrijpend zijn voor je lichaam. Denk bijvoorbeeld aan het breken van je heup op een wat latere leeftijd. Of het breken van je ruggenwervel. Je lichaam moet hard werken om weer normaal te functioneren. Na een zware operatie van deze aard kan er worden besloten om te zwemmen als revalidatie. Uiteraard gebeurt dit altijd in overleg met een revalidatiearts. In speciale zwembaden kan je eventueel ook begeleid worden door een revalidatiearts. In het water leer je een lichaamsdeel weer te gebruiken waar je door de operatie veel moeite mee had. Daarnaast worden spieren geleidelijk aan sterker door de oefeningen in het warme water.

Revalideren met een klein risico

Het risico van revalideren is altijd achteruitgang in plaats van vooruitgang. Het lichaam raakt bijvoorbeeld door een verkeerde beweging geblesseerd. Zwemmen wordt vaak gekozen als revalidatiemiddel doordat het risico op blessures vrij klein is. De belasting op het lichaam is ongeveer tien keer minder in het water dan op de vaste grond. De kans dat je achteruit gaat door in het water te revalideren is dus in verhouding vrij klein. Het is dan ook één van de meest veilige methodes om te revalideren na zwaar letsel.

Zwemmen bij verlamming

Als je door een ongeluk verlamd bent geraakt dan verlies je veel spierkracht. Je verliest zelfs spierkracht in de spieren die je nog wel gewoon kan gebruiken. Vaak wordt er door de gewichtloosheid gekozen om te gaan zwemmen als revalidatie. Je bouwt zo weer spierkracht op zonder last te hebben van je verlamming. Door de gewichtloosheid is het voor sommige zelfs mogelijk om weer even met bepaalde lichaamsdelen te bewegen terwijl dit eerst niet mogelijk was. In een speciaal revalidatiezwembad wordt er gewerkt met een lift om te zwemmen bij verlamming. Het is ook absoluut een geestelijke revalidatie omdat je even niet het idee hebt dat je een lichaamsdeel mist door de verlamming.

Zwemmen als psychische revalidatie

Door een ongeluk of trauma heb je vaak niet alleen lichamelijke revalidatie nodig, maar ook psychische revalidatie. Zwemmen zorgt ervoor dat de stress verminderd en depressiviteit minder wordt. Het helpt absoluut bij de psychische revalidatie van het lichaam. Voor veel revalidatieartsen is dit al een reden om met een patiënt het zwembad in te gaan. Het is mogelijk om vanuit eigen initiatief naar een revalidatiezwembad te gaan. Natuurlijk mag je ook via een arts worden doorverwezen naar een revalidatiezwembad. Het is wel belangrijk om naar een officieel revalidatiezwembad te gaan. Hierbij krijg je de juiste begeleiding en is het water minimaal op een tempratuur van 33 graden. Dit is de juiste tempratuur om de spieren te laten ontspannen. Probeer altijd eerst advies in te winnen bij een arts of revalidatie zwemmen in jouw situatie de beste keuze is.

Voor welke patiënten is zwemmen een goede revalidatie?

  • Reuma patiënten
  • Bij revalidatie na een auto-ongeluk.
  • Bij hersenletsel.
  • Bij een verlamming.
  • Na een ingrijpende operatie.
  • Kanker
  • Als een patiënt een lange tijd bedlegerig is geweest en daardoor weinig spierkracht heeft.
  • Autisme
  • Nieuwe heup of nieuwe knie.
  • Spierziekte
  • Gewrichtsaandoeningen
  • Depressiviteit door revalidatie.
  • Neurologische klachten.
Door Camille

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…